FHL taus om bruken av fiskeolje fra Vest-Sahara
Mens fôrgiganten EWOS handler fiskeolje med Vest-Sahara, garanterer FHL at alt fiskefôr er fullt sporbart. FHL vil ikke svare på om dette svekker omdømmet til norsk laks, og mener UDs handelsnei gir rom for tolkning. FiskeribladetFiskaren, 24. mars 2010
Publisert 23. desember 2010


FiskeribladetFiskaren 24. mars 2010
Gunn Hedberg og Øystein Hage
Hvaler/Bergen
Last ned her.

Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling i FHL, vil ikke kommentere om hans synes det er problematisk for omdømmet til norsk laks at en av de største fiskefôrselskapene handler med olje fra Vest-Sahara, en handel UD klart fraråder.
-Våre garantier for sporbarhet dreier seg om matvaretrygghet. når det gjelder handelen med Vest-Sahara vil vi avvente svaret fra NHO og UD, sier Ystmark videre.
Han mener rådet fra UD om handel med Vest-Sahara gir rom for tolkning.

-Bærekraftig fiskefôr
I fjor sendte Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening FHL et brev til matkjeden ICA Sverige, der de beroliget dem med at norsk laksefôr er fullt sporbart.
FHL skriver til ICA at de organiserer alle de fire som produserer laksefôr i Norge: Biomar, EWOS, Skretting og Polarfeed.
De fortsetter med å skrive at norske fôrselskap stiller strenge krav til råvarene de bruker for å produsere fiskemel og olje. Råvarene kommer fra regulerte fiskerier godkjente av offentlige fikerimyndigheter.
I tillegg kan bedriftene gi sporingsdokumenter fra sine leverandører.
De er også på jevnlige besøk hos leverandørene for å sikre seg at ”spørsmål rundt bærekraft er ivaretatt”.

Klart UD-nei
Utenriksdepartementet sier klart at importen av fiskeolje fra Vest-Sahara til GC Rieber Oils i Kristiansund ikke er godkjent av dem.
-Vårt generelle råd er å avstå fra all næringsvirksomhet med Vest-Sahara. vi har ikke klarert noen virksomhet med GC Rieber.
-Vi har vært i direkte kontakt med selskapet og gitt klart uttrykk for vårt syn, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til Dagbladet.
-Er ikke dette svaret klart nok for FHL?
-Når det gjelder anbefalingene til UD mener vi det gir rom for tolkning.
Sporing av fiskeolje er krevende, og vi vil ikke uttale oss om handelspolitikk, sier han og henviser oss til EWOS sin hjemmeside for deres standpunkt til saken.
-Så FHL vil ikke mene om dette svekker omdømmet til norsk laks?
-Nei, svarer han.

Ulik praksis
Mens fôrbedriften Skretting aldri har kjøpt fiskemel eller olje fra Marokko, vil konkurrenten EWOS først vite hvor mye av oljen de kjøper kommer fra Vest-Sahara.
-Vi kjøper overhodet ingenting fra Marokko, verken mel eller olje, presiserer innkjøpsdirektør Erik Aanensen.
Kommunikasjonssjef i Skretting Norge Lillian Høyvik sier det er en politikk de har hatt i mange år, trass i at oljen fra området er billigere. Årsaken er todelt.
-For det første er anbefalingen fra Utenriksdepartementet klart imot. I tillegg er ikke råvarene fra området av god nok kvalitet, sier Høyvik.

Ikke sporbar
Fiskefôrbedriften EWOS medgir at de ikke har full sporbarhet på fiskeoljen de kjøper fra Marokko, mellom 12.000 og 20.000 tonn i året.
-Vi ar bedt Rieber redegjøre nøyaktig hvor mye av denne oljen som kommer fra Vest-Sahara, sier kommunikasjonsdirektør Peter Hagen i EWOS. Direktør Arne Alnæs i GC Rieber Oils i Kristiansund sa sist uke til FiskeribladetFiskaren at alle deres kunder får vite hvor oljen de kjøper kommer fra. Hagen svarer at det får stå for hans regning.

Avventer
EWOS vil nå vente på at Det norske Veritas kommer med sin rapport om Riebers virksomhet i Vest-Sahara før de gjør noe mer.
-Først da avgjør vi om vi fortsatt skal kjøpe denne oljen, sier Hagen. EWOS er et datterselskap under Cermaq, der staten eier over 40 prosent av aksjene. Det betyr at næringsminister Trond Giske er ansvarlig. Han sier til Dagbladet.no at han venter på et redegjørelse fra Cermaq, og ønsker ikke uttale seg ennå.

Bærekraftig råstoff
FHL har laget et faktaark om norsk fiskefôr basert på bærekraftig råstoff. Det forklarer at både marine og vegetabilske råvarer blir brukt i pellets, som fôret kales. Ifølge FHL er det marine råvarene framstilt av fangstet fisk som ikke går til humant konsum, samt avskjær fra fiskeindustrien. Fordi det er begrenset tilgang på marine råvarer er halvparten av fôret i dag fra vegetabilske råvarer. Nesten als om brukes av fôr i Norge blir også produsert her. Til slutt legger de til at FHL støtter kampen mot ulovlig fiske. Det kreves også av fiskefôret at det ”kommer fra regulerte fiskerier som er forvaltet og godkjent i henhold til nasjonale fiskerimyndigheter og i tråd med internasjonale avtaler.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023