Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Klassekampen: De unge flytter ut
Familien Yakuta bor i leiren Campamiento 25 de Febrero, i Barrio 4, drøye 20 kilometer sør for Tindouf. De har bodd her lenge. Det er noe permanent over de glattstrøkne veggene, malt i en grønnfarge ikke ukjent fra gamle kommunale sykehus i Norge.
Publisert: 26.12 - 2007 18:12Printerversjon    
Av Peter M. Johansen
Klassekampen
24.12.2007

Gulvet har heldekkende tepper som skjærer i fargene på sofaene.

Tunge takbjelker befester at dette ikke er en provisorisk bosetting. Det ser ut til at de har kommet for å bli, trolig resten av livet.

Yakuta serverer te etter å ha blandet den forskriftsmessig ved å hele teen fra kopp til kopp og tilbake til kannen. Den første koppen er bitter som livet, den andre søt som kjærligheten, og den tredje lett som døden.

Når de kom? Det går skygger over ansiktene. Alderen og spredningen på barna kan tilsi at noen er født her og noen har tilbrakt det meste av barndommen utenfor Vest-Sahara.

De har slekt i Salamanca i Spania som sender penger hjem. Det gjelder mange av de saharawinske flyktningene utenfor Tindouf. Samfunnet hadde trolig ikke overlevd uten hjemsendte penger fra slektninger i Europa.

- At unge flytter, er årsak til stor bekymring fordi det tjener den politikken Marokko forfølger, og som har som mål å tømme områdene for dets innbyggere og strippe det folkelige opprøret for dets aktive kraft, sier president Mohammed Abdulziz.

Han setter fingeren på et nytt demografisk fenomen: Befolkningstilveksten går ned samtidig med at utflyttingen øker. Unge blir nødt til å fø både seg selv og de gamle. Presidenten beskriver det som «den alvorligste og mest katastrofale trusselen som vårt samfunn står overfor», og tegner et bilde av et samfunn som står i fare for å slites i stykker.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -