Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
USA selger 24 kampfly til Marokko
pentagon_510.jpg

Pentagon offentliggjorde 18. desember at USA vil gjøre et kjempesalg av krigsmateriell til Marokko. Avtalen innebærer salg av 24 stk F-16 jagerfly til en pris av 2400 millioner dollar og 24 stk T-6B Texan treningsfly til 140 millioner. "En viktig kraft for politisk stabilitet og økonomisk utvikling i Nord-Afrika", skriver de om okkupasjonsmakten Marokko.
Publisert: 24.12 - 2007 11:04Printerversjon    
– Det foreslåtte salget vil bidra til USAs utenrikspolitikk og målene for nasjonal sikkerhet, ved å styrke Marokkos kapasitet til å støtte USA i tiltakene i den Globale Krigen mot Terrorisme. I tillegg bidrar den til Marokkos legitime behov for selvforsvar. Marokko er en av de mest stabile og pro-vestlige av araberstatene, og USA fortsetter med dette sitt langvarige forhold til Marokko, står det i den ene meldingen.

– En viktig kraft for politisk stabilitet og økonomisk utvikling i Nord-Afrika, står det om Marokko i melding nummer to.

Det står ingen ting i meldingene om at Marokko har brutt mer enn hundre FN-resolusjoner gjennom sin ulovlige og brutale okkuasjon av Vest-Sahara, og at de nekter å avholde en folkeavstemning for det saharawiske folk, slik FN krever.

Tidligere i år kom det fram at Marokko var nær ved å inngå en kontrakt med det franske flyselskapet Dassault. Den kontrakten har det altså ikke blitt noe av.

Gjennom dette kjøpet, vil Marokkos flyvåpen få en helt moderne versjon av F-16 som USA selv bruker. Før våpensalget kan gjennomføres, må det godkjennes av den amerikanske kongressen.

Mange tolker Marokkos innkjøp som et svar på erkerivalen Algeries våpenhamstring i 2006, da de satte igang et program for innkjøp av fly og andre kjøretøy fra Russland.

Offfentliggjøringene av de to avtalene ble gjort på hjemmesiden til Defence Security Cooperation Agency. Last ned uttalelsene her: Om jagerflyene. Om treningsflyene.

De viktigste kontraktørene for jagerfly-avtalen er:
BAE Advanced Systems (Greenlawn, New York)
Boeing Corporation (Seattle, Washington)
Boeing Integrated Defense Systems (St Louis, Missouri og Long Beach, California  og San Diego, California)
Raytheon Company (Lexington, Massachusetts og Goleta, California)
Raytheon Missile Systems (Tucson, Arizona)
Lockheed Martin Aeronautics Company (Fort Worth, Texas)
Lockheed Martin Missile and Fire Control (Dallas, Texas)
Northrop-Grumman Electro-Optical Systems (Garland, Texas)
Northrop-Grumman Electronic Systems (Baltimore, Maryland)
General Electric Aircraft Engines (Cincinnati, Ohio)
Goodrich ISR Systems (Danbury, Connecticut)
L3 Communications (Arlington, Texas)
Pratt & Whitney United Technology Company (East Hartford, Connecticut)

6 av de 9 selskapene ovenfor er allerede ekskludert av Oljefondet fordi de produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper.

De viktigste kontraktørene for oppdraget med T-6B Texan treningsfly er: Hawker Beechcraft Corporation (Wichita, Kansas), Pratt & Whitney Corporation (Quebec, Canada og Bridgeport, West Virginia), Martin Baker (Middlesex, United Kingdom), Hartzel Propeller (Pique, Ohio), Canadian Marconi (Broken Arrow, Oklahoma) og L-3 Vertex (Madison, Mississippi).    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -