Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Klassekampen: Rop i ørkenen
western_sahara_child_510.jpg

Våger Jonas Gahr Støre å ta kampen for Vest-Sahara? Klassekampen, 21. desember 2007.
Publisert: 21.12 - 2007 09:34Printerversjon    
Klassekampen 21.12.2007
Peter M.Johansen

Forhandlingene om Kosovo har brutt sammen. Eller som det heter i NTB-meldingen etter den siste runden i FNs sikkerhetsråd onsdag: «EU og USA har mistet troen på internasjonale forhandlinger om Kosovo.» De er dermed begge innstilt på å anerkjenne Kosovo når den varslede uavhengighetserklæringen kommer på nyåret.

Det er en for lengst vedtatt konklusjon. Med USA i ryggen har kosovoalbanerne slett ikke behøvd å forhandle. Spørsmålet har vært å få EU inn på samme linje, og da Hellas og Kypros bøyde av, var saken klar: Nato og EU skal sikre sine interesser fra den folkerettsstridige krigen, fra bombekrigen mot Jugoslavia i 1999.

Dermed setter USA og EU en tjukk strek over FN-resolusjon 1244 som slår fast at Kosovo er en del av Jugoslavia/Serbia. Norge følger med på ferden når FN-resolusjonene blir brukt som en kortstokk av «det internasjonale samfunnet», som til enhver tid betyr de tyngste stormaktene, med USA i lederposisjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre henviser til en FN-resolusjon for å forsvare norsk krigsdeltakelse i Afghanistan, mens «alle» vet at det handler om Nato. Tidligere utenriksminister Jan Petersen henviste til en tilsvarende FN-resolusjon - etterlegitimering av USAs folkerettsstridige kriger - for å forsvare Norges bidrag til okkupasjonen av Irak, som ikke var annet enn avbikt for at Høyre ikke fikk gjennomslag i regjeringen Bondevik til å støtte invasjonen.

«FN» blir referert til bare når det er opportunt. Resolusjoner blir avskrevet over en lav sko som resolusjon 194, 242 og 338 om Palestina, mens det tok USA mindre enn fem måneder å gå til krig mot Irak i januar 1991 med ti FN-resolusjoner i bagasjen.

Kashmir fikk aldri sin folkeavstemning, som er nedfelt i FN-vedtak. Mens den norske regjeringen nå følger USA og EU med å overkjøre FN-resolusjon 1244 om Kosovo, er de samtidig i ferd med å gravlegge FN-resolusjon 1754 og 1783 som garanterer folket i Vest-Sahara retten til selvbestemmelse, på bakgrunn av tidligere vedtak i FN-systemet (Hovedforsamlingen og Avkoloniseringskomiteen) som stadfester at Vest-Sahara er et kolonialt spørsmål.

Marokko har USA i ryggen. Frankrike og Spania holder EU i sjakk. I dag har Marokko samme interesse av forhandlingene i New York som kosovoalbanerne har hatt. Norge er dermed i en posisjon til å invitere Afrikaunionen, hvor den arabiske demokratiske republikken Vest-Sahara er med som anerkjent medlemsstat, til en internasjonal offensiv for Vest-Sahara før neste forhandlingsrunde i januar.

I motsetning til i Kosovo ville det være i samsvar med, og ikke et brudd med, FNs resolusjoner dersom Vest-Sahara ville få internasjonal anerkjenning som uavhengig stat - den siste kolonien i Afrika. Hittil har forhandlingene ikke ført fram, fordi Marokko har motsatt seg ethvert kompromissforslag som frigjøringsbevegelsen Polisario har gått med på.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt siste landsmøte å arbeid for «en fredelig løsning», samt å øke bistanden og å oppfordre norske interesser til ikke å investere i Vest-Sahara. Dette er milelangt fra internasjonal anerkjenning og langt fra noe forbud mot investeringer i samsvar med folkeretten.

I stedet er «fredelig løsning» et forræderisk begrep slik vi ser det i Palestina, ikke minst fordi Polisario vurderer å gjenoppta den væpnede frigjøringskampen dersom forhandlingene med stor sannsynlighet strander. Det krever internasjonal støtte til frigjøringskampen, med hjemmel i FN-charteret og -resolusjoner om retten til selvbestemmelse.

Norge må tone flagg og vifte med det i enhver bilateral og multilateral sammenheng overfor Marokko. Norge må gjøre Vest-Sahara til «vår tids Sør-Afrika» på det afrikanske kontinentet. Det krever et litt annet mot enn å vifte med sjekkheftet stint med oljepenger som regjeringen flittig bruker til å høste internasjonal applaus.

«Norge må gjøre Vest-Sahara til 'vår tids Sør-Afrika' på det afrikanske kontinentet»


Foto: www.berserk-productions.no.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -