Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
AUF Hordaland krever norsk anerkjennelse av republikken
auf_hordaland_510.jpg

AUF Hordalands representantskapsmøte 1. desember krever at Norge anerkjenner Vest-Sahara-republikken.
Publisert: 19.12 - 2007 11:00Printerversjon    
Anerkjennelse av Vest-Sahara
AUF Hordaland
1. desember 2007.

AUF i Hordaland krever at Arbeiderpartiet anerkjenner Den Arabiske Saharawiske Demokratiske Republikk.

Vest-Sahara har vært under ulovlig marokkansk okkupasjon siden 1975. Vest-Sahara har FN på sin side, og det ble i 1991 vedtatt at det skal avholdes folkeavstemning om landets fremtid. Valget skulle stå mellom integrasjon under marokkansk herredømme eller selvstendighet. Grunnet marokkanernes tilbakeholdenhet har denne folkeavstemningen ennå ikke funnet sted.

Over halvparten av den saharawiske befolkningen holder til i flyktningeleire i nabolandet Algerie. De som er igjen i de okkuperte områdene utsettes daglig for diskriminering begått av marokkanske myndigheter. Menneskerettighetsbruddene er mange og varierte, og omfatter alt fra vilkårlig fengsling og tortur til forskjellsbehandling av saharawiske barn i skolen.

Vest-Sahara er for øvrig et land rikt på naturressurser. Området rommer store forekomster fosfat, samt uante oljereserver. Kystområdet utenfor det okkuperte området er blant de rikeste i verden på fisk. Naturressursene kommer imidlertid ikke lokalbefolkningen til gode. Jobbene er forbeholdt marokkanske bosettere, og den internasjonale næringsvirksomheten gagner kun utenlandske og marokkanske profitører. Norske UD bør med bakgrunn i dette vise en klarere holdning hva angår norsk næringsvirksomhet i de okkuperte områdene.

Vest-Sahara er anerkjent som en selvstendig stat av den Afrikanske Union og har FNs støtte  gjennom en rekke FN-resolusjoner i Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet.

AUF i Hordaland krever at Arbeiderpartiet anerkjenner republikken og med dette løfter konflikten høyere opp på den utenrikspolitiske dagsorden.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -