Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
KrFU: Norge må anerkjenne Vest-Sahara-republikken!
christian_democrat_youth_510.jpg

KrFUs landsstyre vedtok i helgen 7.-9. desember en resolusjon som krever anerkjennelse av Vest-Sahara-republikken.
Publisert: 14.12 - 2007 09:53Printerversjon    
Dette er teksten:

Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko i snart 40 år.  Over halvparten av den saharawiske befolkningen lever i dag i flyktningleirer i Algeries ørken. KrFU støtter det saharawiske folks rett til selvbestemmelse og frigjøring, og krever at Norge anerkjenner den Vest-Sahariske republikken!  

Marokko har siden 1975 gjentatte ganger nektet å følge fredsplaner i regi av FN, den Afrikanske Union og over ett hundre Sikkerhetsrådsresolusjoner. Det saharawiske folket har krav på en folkeavstemning som skal avgjøre landets fremtid, men Marokko nekter å gi dem muligheten. Vest-Sahara er Afrikas siste koloni! Konflikten har ført 165.000 saharawier på flukt. Disse lever i dag under svært vanskelige humanitære forhold, og er helt avhengig av internasjonal bistand.

Regjeringen har i det siste endret sin retorikk rundt konflikten, og vil ikke kalle Vest-Sahara for okkupert mer. UD kaller konflikten nå for en ”uavklart juridisk situasjon”, på tross av at FN behandler landet som et avkoloniseringsprosjekt og definerer Vest-Sahara som okkupert.  

KrFUs landsstyre sier seg enig med FNs spesialrådgiver for konfliktløsning Jan Egeland som har uttalt at konflikten i Vest-Sahara er den konflikten i verden som det haster mest å løse.

KrFU krever derfor:
 • at Norge følger blant annet den Afrikanske Union og annerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk som en selvstendig stat.
 • at norske selskaper som er involvert i den ulovlige utvinningen av Vest-Saharas ressurser trekker seg ut av landet.
 • at regjeringen følger opp tidligere innsats fra blant annet Kjell Magne Bondevik og legger press på Marokkos styresmakter for å gi saharawienes ytring-, og organisasjonsfrihet.
 • at Marokko åpner grensene til Vest-Sahara slik at det internasjonale samfunn kan få et innblikk i menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte områdene.
 • at Marokko frigir alle politiske fanger.
 • at bistand til de saharawiske flyktningene økes.

  http://www.krfu.no/?ItemID=2200


 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -