Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Se NRK-dokumentar her

NRK2s dokumentarserie Spekter avslørte onsdag 7. november det norske næringslivet i okkuperte Vest-Sahara.


Publisert: 29.11 - 2007 15:00Printerversjon    
NRK2 onsdag 7. november kl 20.10 Spekter: Vest-Sahara - et norsk problem

Det gløder i Vest-Sahara
Vest-Sahara har blitt kalt den glemte konflikten i over 30 år. Hva skjer med flyktningene i den brennende ørkenen når norsk næringsliv stadig investerer i konfliktområdet? Kveldens Spekter tar for seg tilstanden i Vest Sahara, samtidig som de viser dokumentar fra det rammede området.

Det er nå over 30 år siden folket i Vest-Sahara flyktet inn i den brennende ørkenen, vekk fra marokkanske soldater og settlere. Der er de ennå, totalt prisgitt hjelp utenfra. Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å investere eller handle med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara, men fremdeles er norske krefter i sving der.

Utenfor kysten av Vest-Sahara driver nordmenn med storstilt fiske. Dette gir arbeidsplasser til en stor gruppe marokkanske settlere som flytter dit med sine familier. Fosfat er en knapp ressurs i verden, men i Vest-Sahara finnes noen av de største forekomstene. Fosfat brukes til gjødsel og nordmenn er delaktige i frakt av dette fra krigssonen.

Utsulting, en strategi?
Matforsyningene blir nå stadig knappere for flyktningene i ørkenen.
En delegasjon fra Norsk UD som besøkte flyktlingeleirene i februar i år rapporterer om at frustrasjonen i leirene forsterkes av krisen i FNs matforsyning. For barna har ernæringsproblemene gitt seg utslag i redusert vekst og 2/3 del av kvinnene er anemiske. Det spekuleres i om utsulting er en måte å forsøke å presse flyktningene til å gi opp kampen for et fritt Vest-Sahara.
UD rapporterer også om bekymrede menneskerettsorganisasjoner som hevder at 526 saharawiske aktivister har forsvunnet etter konfrontasjoner med marokkanske myndigheter. I de okkuperte områdene er undertrykkingen massiv.

Vest-Sahara er nå blitt langt vanskeligere tilgjengelig for norske journalister enn før. De blir nektet adgang, kastet ut og arrestert av marokkanske myndigheter. I 1997 var situasjonen noe bedre. Da besøkte ungdomsredaksjonen i NRK flyktningene og laget et portrett på ungdommen der. Dokumentaren vises i dag som del av Spekters sending om Vest-Sahara.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -