Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Kirkens Nødhjelp: Uenig i UD-språkbruk
- Kirkens Nødhjelp står fast på at Vest-Sahara er ulovlig okkupert av Marokko, sier Eirik Hjort Kirkerud i Kirkens Nødhjelp.
Publisert: 21.11 - 2007 17:36Printerversjon    
Kirkens Nødhjelp
21. november 2007

- Det er heller ingen tvil om at vi har dekning i henhold til folkeretten, den internasjonale domstolen i Haag, og i FN-resolusjoner, sier Eirik Hjort Kirkerud, programkoordinator i Kirkens Nødhjelp.

Han mener det er høyst kritikkverdig og farlig av Utenriksdepartementet å endre språkbruken på dette. Det var mandag 20. november at Dagbladet skrev om at Utenriksdepartement ved utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke lenger kaller Vest-Sahara for okkupert.

Underminerer
Flere resolusjoner fra FN refererer til Vest-Sahara som okkupert av Marokko og dette er også betegnelsen Ap og SV bruker i sine partiprogrammer.

- En slik språkbruk er indirekte med på legitimere Marokkos forsøk på å annektere landet, og underminerer dermed det vest-sahariske folkets rett til selvbestemmelse. Det er også utvanning av Norges ellers så klare holdning i spørsmål om rett til selvbestemmelse, fredsforhandlingene og utnytting av Vest-Saharas naturressurser. Norge har på det siste punket de senere år vært soleklare på at Marokko ikke har noen rett til å utvinne områdets naturressurser. Norge har tidligere på det sterkeste frarådet norske firmaer til å engasjere seg i området, og som kjent så solgte oljefondet ut hele sin portefølje i det amerikanske oljefirmaet Kerr-McGee, på grunn av deres engasjement for Marokko i Vest-Sahara, sier Kirkerud.

Sluttet seg til
Norge har tidligere definert Vest-Sahara som okkupert av Marokko. Det går blant annet fram av Finansdepartementets begrunnelse for å trekke Oljefondet ut av selskapet Kerr-McGee i 2005. Det amerikanske selskapet var engasjert i Vest-Sahara, og fondets etiske råd viste til at «Marokko i en årrekke har okkupert Vest-Sahara». Daværende finansminister Per-Kristian Foss sluttet seg til den begrunnelsen, skriver Dagbladet.

Uttaler seg annerledes
Nåværende utenriksminister Jonas Gahr Støre uttaler seg annerledes, ifølge Dagbladet. Avisen viser til at utenriksminister Jonas Gahr Støre i et brev til LO i vår betegner Vest-Sahara som "marokkansk-annektert" og ikke bruker ordet okkupasjon. Venstre har nå tatt opp saken i Stortinget gjennom et skriftlig spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

For mer informasjon, kontakt:
Eirik Hjort Kirkerud, programkoordinator, tlf 932 42 481, epost: ehk@nca.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -