Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Vest-Sahara på Studentradion i Trondheim
studentradion_510.jpg

Elkouria Amidane fra Vest-Sahara er i disse dager i Norge for å fortelle norske studenter om tilstandene i hjemlandet. Tirsdag stilte hun til intervju i utenriksprogrammet Globus på Studentradion i Trondheim, og kunne fortelle flere meget sterke historier om overgrep, fengsling og tortur. Hør intervjuet her.
Publisert: 16.11 - 2007 12:37Printerversjon    
Forholdene i Vest-Sahara fortsatt dårlige

Av Leif-Arne Kristiansen
Studentradion, Trondheim
14. november 2007

Vest-Sahara ligger vest i Afrika, med grenser til Mauritania i sør og Marokko i nord. Området var spansk koloni fram til 1975, da Spania trakk seg ut. Landet ble så raskt okkupert av Marokko og Mauritania. I 1979 trakk Mauritania seg tilbake, og de områdene som da ble frigitt ble okkupert av Marokko.  Landet er fortsatt under marokkansk okkupasjon.

Studentradion i Trondheim har som første radiostasjon i Norge fått et intervju med Elkouria Amidane, som er student og menneskerettighetsforkjemper fra Vest-Sahara. Hun kommer fra El Aaiún, hovedstaden i Vest-Sahara, men må reise til Marrakech i Marokko for å gå på universitetet.

I intervjuet forteller Rabab om vanskelige forhold for saharawiene (betegnelse på folket i Vest-Sahara) under marokkansk styre.

- Det er veldig vanskelig å være saharawi, spesielt under den marokkanske okkupasjonen, fordi saharawi-folket kjemper nå for retten til selvbestemmelse. Det arrangeres jevnlige demonstrasjoner, der man ber om landets frigjøring, og ber om retten til selvbestemmelse og uavhengighet. Og marokkanske myndigheter slår alltid svært hardt ned på slike demonstrasjoner, forteller Amidane.

Videre forteller hun at marokkanske myndigheter svarer på demonstrasjoner ved å arrestere og mishandle ikke bare de som demonstrerer, men også deres familier, venner og naboer. Tortur, forsvinninger og ubegrunnede arrestasjoner er vanlige reaksjoner på fredlige demonstrasjoner.

Arrestasjoner er ikke forebeholdt voksne, også barn og unge arresteres og tortureres.

- De stormer inn på universitetene og skolene, inn på barneskolene, og de arresterer mindreårige.

- Som studenter…vi har lidd mye under diskriminering, fordi lærerne – de fleste av lærerne er marokkanere, og skoleledelsen er marokkanere, og mange av elevene er marokkanere. Som saharawi er vi en minoritet, og blir diskriminert. Lærerne er ikke rettferdige med karakterene i forhold til de marokkanske eleven.

Dårlige fengselsforhold
Mange saharawier fengsles, og Amidane forteller om svært dårlige forhold i fengslene i Vest-Sahara. Cellene er overfylte, og mange steder finnes det ikke ordentlige toaletter. De sanitære forholdene er dårlige, og behandlingen av fangene er til tider svært grusom. Tortur brukes jevnlig som avstraffelse.

- Fangevokterne angriper saharawi-fangene, og konfiskerer eiendelene deres, bare fordi de ber om rettferdig behandling. Ofte er det sultestreiker, og en av dem varte i 51 dager. Og Marokko viser ingen sympati til dette, forteller hun.

Benekter alt
Marokkanske myndigheter, representert ved deres ambassadør i Norge benekter at det finner sted forskjellsbehandling.

- Det er en stor løgn, det er rene beskyldninger. For det første er jeg selv saharawi, og jeg er fra El Aaiún. Hvordan kunne jeg fått denne stillingen som Marokkos ambassadør i Norge, hvis det fant sted forskjellsbehandling mot saharawier?, sa ambassadøren til Studentradion i Trondheim i et telefonintervju.

Løper stor risiko
Ved å komme til Norge og fortelle om forholdene i hjemlandet, risikerer Amidane å bli arrestert og torturert når hun kommer tilbake.

- Grunnen til at jeg er her i Norge, er for å møte norske studenter, og snakke om situasjonen til studenter fra Vest-Sahara. Jeg vil at de skal være klar over hva som foregår, med saharawiske studenter og folk. Og jeg vil skape denne oppmerksomheten fordi ingen vet om det som skjer i Vest-Sahara, og vi trenger folk som vet om det; og vi trenger unge mennesker, fordi det er de som kan skape en forandring.

Hun avslutter med å fortelle at hun håper på en fremtid der Vest-Sahara blir et fritt, selvstendig land, og at alle de som har flyktet fra landet kan få komme hjem til sitt eget land.

Om intervjuet
Intervjuet ble gjort i utenriksprogrammet Globus på Studentradion i Trondheim, tirsdag 13.11.07. Kun deler av intervjuet er gjengitt i denne teksten. Intervjuet i sin helhet er tilgjengelig som mp3-fil ved å trykke på en av linkene nedenfor. Spørsmålene stilles av Globus-medarbeider Anders H. Småsund.

Alle sitater i teksten er oversatt fra engelsk. Innholdet i denne artikkelen og/eller intervjuet kan fritt gjengis, så lenge Studentradion i Trondheim refereres som kilde.

Hør intervjuet ved å klikke på en av linkene nedenfor
Varighet: 12 minutter og 24 sekunder

Mp3 56kbps - 5MB

Mp3 128kbps - 11 MB

Fotografi: Elkouria Amidane på en nasjonal radiostasjon i Madrid tidligere i november 2007.

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -