Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
VG Nett: -Jeg ofrer meg for friheten
vg_510.jpg

Elkouria Amidane (22) fra Vest-Sahara er i Norge for å kjempe for sitt lands uavhengighet og mot det hun mener er systematisk marokkansk undertrykkelse. - De misbruker oss seksuelt og torturerer oss, sier hun. VG Nett, 10. november 2007
Publisert: 10.11 - 2007 22:42Printerversjon    
VG Nett,
10.november 2007
Av Francis Lundh

VG Nett møter Amidane mens hun og flere titalls demonstranter i Oslo demonstrerer utenfor Marokkos ambassade i Oslo.

Amidane tilhører saharawi-folket og kjemper for et uavhengig Vest-Sahara - et område FN omtaler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

- Død fremfor voldtekt
Amidane mener hun selv og flere av hennes venner som demonstrerer for et uavhengig Vest-Sahara har blitt misbrukt på det groveste av marokkansk politi.

- For to uker ble to venner av meg på 17 og 21 år voldtatt på politistasjonen. Jeg foretrekker at de dreper meg fremfor å voldta meg, men noen av oss må ofre oss, sier hun til VG Nett.

- De slo og ydmyket meg
Hun hevder hun senest i mai i år ble torturert av politiet.

- De bant meg fast og slo meg og ydmyket meg. I oktober i fjor stormet de også universitetet og slo oss svært brutalt. Vi måtte bli hentet av ambulansen, men selv i ambulansen kom det politifolk som slo oss. De dro oss etter håret og fornærmet oss, sier hun.

Hun sier også at en av hennes egne venner fikk øyet revet ut foran henne og ikke fikk legetilsyn etterpå.

- Familien arrestert
Hun frykter nå for sin egen sikkerhet etter nyheten om at hennes familie ble arrestert fredag.

- Det har vært så brutalt. Hele familier har blitt kidnappet, arrestert og torturert. Mitt hjem har blitt stormet sikkert 20 ganger, og det skjer bare fordi vi er aktivister. De misbruker oss seksuelt og bruker tortur. Jeg har opplevd tortur selv og er redd, sier hun.

Han har selv villet gå ut med bilder fra sårene og merkene hun pådro seg i mai.

Får støtte fra Venstre
Amidane er på rundreise i Europa for å vekke bevissthet rundt situasjonen i hennes hjemland og fikk på lørdagens demonstrasjon støtte fra flere norske politikikere, blant annet stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V).

- Dette er en glemt konflikt, men det betyr ikke at den ikke er viktig. Det er viktig at vi står her i dag og bruker alle de politiske pressmidlene vi har, sa hun adressert til folkemengden utenfor ambassaden.

Hun understreker også at situasjonen er en regelrett okkupasjon, noe som marokkanske myndigheter ikke er enig i.

- Jeg er klar til å ofre meg
Etter demonstrasjonen fikk VG Nett som eneste medium være med da Amidane, Skei Grande, og medlemmer fra Støttekomiteen for Vest-Sahara ble invitert inn til Marokkos ambassadør i Norge Yahdih Bouchaab.

- Jeg kan bli dømt til fengsel for resten av livet, men jeg frykter ingenting, jeg er klar til å ore meg, sier Amidane i det som tidvis var et opphetet møte på ambassadørens kontor.

- Propaganda
Ambassadør Bouchaab sier han synes det er svært positivt med dialog, men avviser Amidanes påstander.

- Dette er bare propaganda. I morgen når du drar er jeg sikker på at du ikke er redd. Det er mange andre aktivister som reiser med marokkansk pass, og som kommer tilbake og nyter sin frihet, sier han.

Lover å undersøke
Han sier han derimot ser alvorlig på brudd på menneskerettigheter og sier han lover å undersøke hva som har skjedd med Amidanes familie.

- Jeg skal forfølge saken, sier han og sier klart fra at han ikke støtter brudd på menneskerettigheter og at han selv var offer for maktmisbruk i sin ungdom, men mener landet har beveget seg svært langt i riktig retning.

Han er derimot ikke med når leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, kaller det en okkupasjon.

- Jeg tillater ikke at du bruker det ordet, for det er ikke riktig, sier Bouchaab, til protester fra Hansen.

Ambassadøren nekter å snakke om det politiske sidene av saken og sier han kun vil diskutere menneskerettigheter, men sier han vil fortsette dialogen.

Amidane sier hun nå videre planlegger å møte flere politikere før hun drar videre til Spania og Portugal for å snakke mer om Vest-Sahara.

Det ble i 1991 erklært våpenhvile mellom frigjøringsgruppen Polisario og Marokkanske myndigheter, mot at Vest-Saharas befolkning selv skulle få stemme over hvorvidt de skulle erklæres som selvstendig land i 1992. Dette valget er ikke holdt, og store deler av befolkningen bor i flyktningeleire i Algerie.

Les mer om Vest-Sahara på Wikipedia.

VG Nett fikk ikke tillatelse til å ta bilder fra møtet i ambassaden.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -