Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
-UD tåkelegger!
trine_skei_grande_510.jpg

Fra Trine Skei Grande (V) stiller spørsmål til Gahr Støre i Spørretimen om hvorfor UD ikke vil kalle Vest-Sahara okkupert. Tidligere uttalelser fra både norske regjeringer, Arbeiderpartiet og FN benytter betegnelsen.
Publisert: 09.11 - 2007 12:50Printerversjon    
Det var i NRK2-programmet Spekter, 7. november, at Statssekretær Raymond Johansen sa at UD ikke vil bruke betegnelsen "okkupert' om Vest-Sahara. I stedet bruker de ordet 'annektert'. Venstre reagerer på ordleggingen.


Fra Trine Skei Grande (V) til Utenriksministeren
Stortinget, Spørsmål nr. 181, datert 08.11.2007  

Spørsmål:
I NRK på onsdag understreket statssekretæren i Utenriksdepartementet helt riktig at Vest-Sahara er annektert av Marokko. Han sier samtidig at UD ikke ønsker å bruke ordet okkupasjon siden "det er et uavklart juridisk spørsmål" i konflikten. Siden flere FN-resolusjoner, uttalelser fra tidligere regjeringer, samt SV og Ap understreker at Vest-Sahara er okkupert, bes Utenriksministeren om følgende avklaring: Hvorfor velger UD å tåkelegge det faktum at Vest-Sahara er ulovlig okkupert av Marokko?

Begrunnelse:
Vest-Saharas endelige status er ennå ikke blitt avgjort, ettersom Marokko avslår å samarbeide med FN om en folkeavstemning for saharawiene. Samtidig er det en folkerettslig enighet om at Vest-Sahara i dag både er et ulovlig okkupert og et såkalt ikke-selvstyrt område. Vest-Sahara behandles i FN som et uløst kolonispørsmål. Flere FN-resolusjoner henviser til Vest-Sahara som okkupert, for eksempel resolusjon 34/37 fra 79. Avsnitt 5 lyder: "Beklager sterkt forverringen av situasjonen okkupasjonen resulterende fra den fortsatte okkupasjonen...", mens avsnitt 6 oppfordrer Marokko til å terminere okkupasjonen av Vest-Saharas territorium." At Vest-Sahara er okkupert har også vært understreket av norske myndigheter flere ganger opp gjennom årene, blant annet av Finansdepartementet i 2005. Senest i september uttrykte Sveriges Utenriksminister i den svenske Riksdagen at Vest-Sahara er okkupert.

Fotografiet viser Trine Skei Grande i møte med en saharawisk menneskerettighetsaktivist.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -