Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Dagsavisen: Kongelig rabalder i spanske enklaver
ceuta_border_510.jpg

Spanias kong Juan Carlos har møtt knallhard kritikk fra Marokko for sitt besøk i de to spanske enklavene Ceuta og Melilla. Dagsavisen, 6.november 2007.
Publisert: 07.11 - 2007 08:35Printerversjon    
Av Erik R. Selmer
Dagsavisen,
06. november 2007

Marokkos statsminister har sammenlignet Spanias «okkupasjon» med Israels okkupasjon av Palestina.

Statsminister Abbas el Fassi «benyttet ord som kunne vært ordene til lederne av Al-Qaida», skriver den respekterte spanske avisen El País.

– Avkoloniseringen er fortsatt aktuell i de sjeldne brennpunktene som fortsatt eksisterer i verden, som det okkuperte Palestina, byene Ceuta og Melilla og middelhavsøyene (de ørsmå spanske klippeøyene langs Marokko-kysten, red.anm.), sa El Fassi.

Den spanske avisen viser til at Osama bin Ladens høyre hånd, Ayman el Zawahiri, benyttet tilnærmet samme språk da han i desember i fjor sammenlignet de to spanske byene, ikke med Palestina, men med den russiske okkupasjonen av Tsjetsjenia.

Derimot blir det spanske nærværet i Ceuta og Melilla også sammenlignet med den israelske okkupasjonen av Palestina av radikale islamister i den marokkanske nasjonalforsamlingen.

Et halvt tusen år
De to byene Ceuta og Melilla har vært underlagt Spania siden 1580 og 1496, da de katolske kongene gikk til gjenerobringskrig mot maurerne. Marokko anser de to byene med henholdsvis 74.000 og 57.000 innbyggere som del av sitt territorium, og hevder de er ulovlig okkupert av Spania.

Spania burde vite at kolonitiden er over og at tilbakeleveringen av Ceuta og Melilla bør være gjenstand for direkte forhandlinger, sa statsminister el Fassi mandag. Marokko har hjemkalt sin ambassadør til Spania i protest mot kongebesøket.

Det første gang siden han ble Spanias konge i 1975 at Juan Carlos besøker de to byene. Da statsminister José Luis Rodriguez Zapatero dro dit i 2006, var det første gang en spansk regjeringssjef besøkte byene siden 1981.

Jubel i Ceuta
Kong Juan Carlos ble tatt imot av jublende menneskemengder i Ceuta mandag. «Leve Kongen!» «Leve Spania!» «Olé, olé. Vi er spanjoler», ropte de 25.000 frammøtte. Men få av dem var av marokkansk opprinnelse, trass i at disse utgjør halvparten av byens befolkning. På den andre siden av grensen demonstrerte et tusentall marokkanere mot besøket. I går besøkte kongeparet Melilla, etter å ha overnattet i Madrid.

Samtidig som Marokko protesterer mot det spanske overherredømmet over de to byene, har landet siden 1975 ulovlig okkupert den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara.

Landet som var kjent som Spansk Sahara, ble like før Spania planla å gi det uavhengighet, okkupert og delt mellom Marokko og Mauritania. Okkupasjonen er blitt fordømt av FNs sikkerhetsråd, og Den internasjonale domstolen i Haag fastslo allerede i oktober 1975 at Vest-Sahara har rett til selvbestemmelse.

Foto: Queen's University, Belfast.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -