Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ny undertrykkelse av saharawiske studenter
student_rabat_may_510.jpg

Saharawiske studenter frykter nå for at studietilbudet i Marokko begrenses.
Publisert: 06.11 - 2007 22:35Printerversjon    
Etter sommerens store saharawiske studentdemonstrasjoner, etterfulgt av brutal framferd av det marokkanske politi ved de større universitetene i Marokko, er det nå blitt bestemt at saharawiske studenter bare kan søke opptak ved universitetet i Agadir.

”Saharawiske studenter har i år, som vanlig, søkt om å bli tatt opp ved en rekke universiteter, men universitetsadministrasjonene har nå avslått søknadene, og krevd at alle som kommer sørfra (dvs Vest-Sahara) skal henvende seg til Agadir Universitet,” har Støttekomiteen blitt fortalt av en saharawisk student.

Dette betyr at når dagens saharawiske studentene ved universitetene i Marrakech, Fez, Casablanca og Rabat, har avsluttet sine studier, vil saharawiske studenter glimre ved sitt fravær ved de viktigste universitetene i Marokko.

Men studentene frykter at prosessen med å fjerne de sahawariske studenter fra de marokkanske universitetene vil gå enda hurtigere.

Ved universitet i Fez er det blitt rapportert at 40 saharawiske studenter er kastet ut av universitetsområdet; der de bodde siste undervisningsår. De fikk nyhetene den 27. oktober, og har siden den dag protestert mot avgjørelsen. De har ikke noe sted å sove, annet enn at de blir henvist til å reise til Vest-Sahara. De har derfor tilbrakt 2 netter utenfor administrasjonskontoret på universitetet.

Men administrasjonen er ikke villige til noen dialog, og situasjonen fremstår svært uklar. Det ikke helt på rene om studentene er blitt fratatt sine muligheter for å studere. De siste rapporter forteller at politiet har omringet universitetsområdet. Se bildet til høyre som ble tatt en gang i løpet av den siste uken. Støttekomiteen avventer ytterligere informasjon fra Fez om situasjonen.

I Marrakech er det nettopp blitt kjent at en gruppe bachelor-studenter har mistet sin rett til å fortsette sine studier; dvs starte master-studier. Studentene det dreier seg om er: Brahim Barias, 24 år gammel som studerer jus og politikk; Ablar Alisalem, 25 år gammel og Abd Alhadi Arfiki. Alle er saharawier og kommer fra Gulimin i Sør-Marokko. I protest mot universitetets avgjørelse har de siden 15. oktober gjennomført en sitt-ned-streik utenfor en offentlig bygning i Gulimin.

Den 17. oktober arrangerte en annen gruppe saharawier en sympatistreik for de tre studentene, som den 19. oktober innledet en 48-timers sultestreik. Den samme dagen gikk en politistyrke til angrep på dem med køller, rett utenfor byens TV-stasjon. To av studentene ble kjørt ned av en politibil. Den ene studenten, en pike, klarte seg bra, men den andre, Adb Eljalil ble kjørt til sykehus. Hans tilstand er ikke kjent.

Ablar Alisalem ble holdt tilbake i 6 timer på en politstasjon, der han ble torturert, og tvunget til å underskrive en erklæring. Han vil bli stilt for retten i den nærmeste fremtid.

En annen utvikling er en ytterligere barrikadering av universitetet i Marrakech. Les mer her.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -