Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Unge Venstre: Gi Polisario diplomatisk status!
unge_venstre_510.jpg

Unge Venstres landsmøte i Ålesund i forrige uke vedtok en uttalelse som krever at Norges regjering må gi diplomatisk status til Polisario.
Publisert: 22.10 - 2007 12:02Printerversjon    

Gi diplomatisk status til Polisario
Unge Venstres landsmøte ber regjeringen om å gi diplomatisk status til Polisario, frigjøringsorganisasjonen som kjemper mot okkupasjonsmakten i Vest-Sahara. Tidligere norske regjeringer har gitt diplomatisk status til andre frigjøringsorganisasjoner som også er anerkjent av FN.

Vest-Saharas rett til selvbestemmelse ble slått fast av FN allerede i 1960, da landet fremdeles var en spansk koloni. Etter at Spania trakk seg ut 1975, ble landet okkupert av Marokko – hvilket er fordømt av den internasjonale domstolen i Haag. Fra 1975 til 1991 kjempet Polisario en væpnet kamp for sahrawisk frigjøring.

Fredsavtalen fra 1991 mellom Marokko og Polisario la klare føringer for hvordan konflikten skulle løses. Fredsavtalen innebar at innbyggerne gjennom en folkeavstemning kunne avgjøre om området skulle bli en selvstendig stat. Selv etter 16 år er denne fredsavtalen ikke gjennomført, til tross for FNs innsats og spesialutsendinger. Marokko har på ulike måter sabotert fredsprosessen, og støttespilleren Frankrike har hindret Sikkerhetsrådet fra å legge press på marokkanske myndigheter. Forhandlingene mellom Marokko og Polisario ble gjenopptatt i april i år, men har så langt ikke produsert noe resultat.

Unge Venstre ber regjeringen om å følge eksempelet fra Italia, der parlamentet vedtok en resolusjon som gir Polisario diplomatisk status. Det å gi diplomatisk status til Polisario, på vegne av det sahrawiske folk, vil gi den en reell posisjon i den internasjonale forhandlingsforumet. Dette kan sammenlignes med da man gav PLO diplomatisk status på vegne av palestinerne.

Unge Venstre mener at regjeringen, ved å gi denne anerkjennelsen, gir et sterkt signal til både Marokko, Polisario og omverdenen. Dette er essensielt i prosessen av å anerkjenne Vest-Sahara som en selvstendig stat, og få satt en stopper for de brutale menneskerettighetsovergrepene utført av okkupasjonsmakten.


http://web.uv.no/arkiv/uttalelser/gi-diplomatisk-status-til-polisario/    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -