Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Leserinnlegg: Stopp bergenske Gearbulk!
sidahmed_510.jpg

Sidahmed Salem, lederen i Foreningen for Saharawier i Norge, har skrevet leserbrev i Ny Tid. Les hele teksten her.
Publisert: 30.09 - 2007 20:32Printerversjon    
Forrige uke forlot en båt New Zealand med fosfat fra mitt okkuperte hjemland, Vest-Sahara. Båten er leid av Gearbulk, et selskap som eies 60 prosent av eierne i Bergen. Gearbulk bidrar med sine fosfat-transporter fra Vest-Sahara til en forlengelse av den brutale okkupasjonen av landet vårt.

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Fosfatforekomstene i Vest-Sahara var en av de viktigste grunnene til at Marokko okkuperte landet. Det norske folk er godt kjent med hvordan det er å leve i fred og frihet, i et samfunn der menneskerettighetene respekteres.

Marokko har fratatt oss alle disse privilegiene. Flere framtredende organisasjoner, slik som Amnesty International, har dokumentert hvordan våre medborgere i okkuperte Vest-Sahara fengsles og tortureres hvis de uttrykker sine ønsker om selvstendighet.  

Utlendinger som vil reise inn i de okkuperte områdene for å dokumentere overgrepene begått av marokkanske myndigheter, blir enten kastet ut eller pågrepet. Åtte norske delegasjoner har møtt den skjebnen de siste tre årene, deriblant en gruppe i 2005, ledet av Raftostiftelsens styreleder.

Foreningen for saharawier består av en håndfull flyktinger i Norge. Noen av oss ble tvunget på flukt da Marokko bombet våre hjemsteder under okkupasjonen i 1975. Andre av oss har måttet flykte siden. Vi hadde aldri rømt fra vårt land, hadde det ikke vært for Marokkos tørst etter vårt lands rikdommer.

Så lenge Marokko tjener penger på okkupasjonen av hjemlandet vårt, og så lenge bedrifter som Gearbulk samarbeider med okkupantene på denne måten, vil Marokko fortsette å begå overgrep mott oss saharawier. Denne uken forlot en av Gearbulks båter New Zealand. Dit hadde selskapet fraktet enda en last med fosfat fra vårt hjemland – naturressurser som vi skulle bygge vår framtid på. Mens flertallet av vårt fol lever lutfattige i eksil, er det en bergensk rederfamilie som tjener pengene.

Selskapets ledtog med de marokkanske okkupasjonsmyndighetene kan sammenliknes med profiteringen enkelte selskaper gjorde i Norge under andre verdenskrig. Gearbulks profitering på det saharawiske folks lidelse er ikke bare et hån mot oss saharawier, men også mot de mange nordmenn som tror på og arbeider for fred, frihet og menneskerettigheter i verden.

Sidahmed Salem, Sandnes, leder i Foreningen for Saharawier i Norge. I: Ny Tid. Nr 38/55 årgang.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -