Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: UD tok hintet - offentliggjør frarådning
580.jpg

I går ettermiddag publiserte Utenriksdepartementet en frarådning mot norsk næringsvirksomhet i Vest-Sahara. Frarådningen kommer samtidig med at enda en norsk båt har fraktet fosfat til New Zealand. Se Norwatch-filmer av den norske fosfateksporten, tatt i New Zealand i går. Norwatch, 12.sept 2007
Publisert: 13.09 - 2007 19:38Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch, 12.sept 2007

– Jeg har nå vært inne på UDs hjemmesider for å finne noe om Vest-Sahara-frarådningen, men finner ingen ting, sa en norsk shipping-aktør da Norwatch tok selskapet hans på fersken i juni i år. Selskapet transporterte fisk fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara til Tyrkia.

Den gang skrev Norwatch at UDs råd overfor norsk næringsliv om å holde fingrene ute av Vest-Sahara, ikke var publisert noe sted på deres nettsider. Dermed har det lenge vært forvirring om hva UD egentlig har ment. UD tok hintet, og la i går ettermiddag ut ettermiddag en skarp frarådning.

Uttalelsen kommer samtidig med at det Jebsen-eide rederiet Gearbulk fortsetter sin transport av fosfat til New Zealand. I går ankom båten ’Bulk Jupiter’ den newzealanske havnen Tauranga med fosfat fra det okkuperte landet – og Norwatch har fått film– og fotomateriale av båtens innseiling og avlossing i Tauranga. Videoklippene under ble tatt i går ettermiddag norsk tid. Båten gikk umiddelbart i gang med å laste ut fosfatet til en lokal gjødselprodusent på land.


Dette er fjerde gang på halvannet år at Gearbulk frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. To av Gearbulks andre båter ’Bulk Saturn’ og ’Bulk Sirius’ har allerede gjort liknende oppdrag. Etter det Norwatch kan regne ut, er den totale lasten på de fire transportene det siste året et sted rundt 130.000 tonn.

– Som et internasjonalt selskap er det ikke naturlig å konsultere norske myndigheter i spørsmål som dreier seg om forhold utenfor Norge. Selv om handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, er det heller ikke forbudt, ytret styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, til TV2 i forrige uke.

Da var båten fremdeles på vei mot Stillehavsnasjonen.

Skjerpet tonen
I forbindelse med en Gearbulk-forsendelse i juni, kontaktet Rederiforbundet UD for råd. I svarbrevet, som Norwatch har fått innsyn i, understreket UD at de nylig har skjerpet tonen i sin Vest-Sahara-politikk. Endringen ble gjort i oktober i fjor, da man tok skrittet fra å ”ikke anbefale”, til å ”fraråde” den kontroversielle handelen.

”Norge ser det som viktig å avstå fra handlinger som kan utlegges som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. For å forhindre handel, investeringer, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens interesser og følgelig kan være i strid med folkeretten, fraråder norske myndigheter slike aktiviteter”, står det i meldingen som ble lagt ut i går.

Videoklipp av Bulk Jupiter som seiler inn i Port of Tauranga, New Zealand:
Video 1: "Here we are at the Mount Mauganui, New Zealand, and here is the 'Bulk Jupiter'. A Gearbulk ship, as you can see there on the chimney. It is discharging illegally gained phosphate rock here at this large port complex. There is another vessel, just at the side here. And there is a view of our wonderful mountain Mount Maunganui..."

Video 2: "Here we have the 'Bulk Jupiter' discharging illegally gained phosphate from Western Sahara, it's Mount Maunganui, New Zealand.

Video 3: 'Bulk Jupiter'

Video 4: 'Bulk Jupiter' seiler inn i Port of Tauranga2.

Filmmaterialet tilhører www.norwatch.no.

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -