Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
– Jebsen er krigsprofitører
gearbulk_vessels.jpg

Enda en gang er det Jebsen-eide rederiet Gearbulk tatt i å hjelpe den marokkanske okkupasjonsmakten med å eksportere fosfat fra Vest-Sahara. Et av deres frakteskip ankommer New Zealand 9. september. – Krigsprofitering, sier Foreningen for Saharawier i Norge i en pressemelding.
Publisert: 04.09 - 2007 09:56Printerversjon    
Pressemelding fra Foreningen for Saharawier i Norge
4.september 2007

– Jebsen-selskapet må stanse plyndringen av landet vårt øyeblikkelig, sier leder i Foreningen for Saharawier i Norge, Sidahmed Salem fra Sandnes.

Saken om Jebsen-eksporten til New Zealand ble dekket på TV2 i går. Eksporten er i strid med frarådningene fra norsk UD og vekker sterke reaksjoner i det okkuperte landet og internasjonalt.

– Hver eneste dag blir våre venner eller familiemedlemmer utsatt for overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. Det Jebsen-eide selskapet må sette seg inn i hva konflikten går ut på, og innse at de er medansvarlige for overgrepene i Vest-Sahara, sier Salem.

– Så lenge Marokko tjener penger på okkupasjonen av Vest-Sahara, og så lenge norske bedrifter samarbeider med okkupantene på denne måten, vil de fortsette å begå overgrep mot oss saharawier, sier Salem.

Den lukrative fosfatindustrien i Vest-Sahara kontrolleres av et statlig marokkansk fosfatselskap, OCP. Fosfat-forekomstene var en av hovedgrunnene til at Vest-Sahara ble okkupert i 1975 og gir fremdeles Marokko enorme inntekter. Utvinningen, som er i strid med internasjonal lov, er dermed med på å finansiere den kostbare okkupasjonen.

Båten som nå ankommer New Zealand heter Bulk Jupiter. Gearbulks båter Bulk Saturn og Bulk Sirius har allerede gjort liknende oppdrag.

– Gearbulk er krigsprofitører, punktum. De tjener penger på undertrykkelsen av vårt folk. Ble det ikke sett på som krigsprofitering da selskaper samarbeidet med de som okkuperte Norge? Det er blodig urettferdig at nordmenn skal tjene penger på vårt folks ulykke, sier Salem.

Foreningen for Saharawier i Norge er en organisasjon for saharawiske flyktninger i Norge. Foreningen ble stiftet i mai i år, og arbeider for å spre informasjon om okkupasjonen.

Gearbulk-rederiet eies 60% av den Bergens-baserte Kristian Gerhard Jebsen-familien. Selskapet har hovedkontor i London, og er registrert på Bermuda. Forrige gang Gearbulk sendte et skip til New Zealand var i juni i år. Da protesterte parlamentarikere fra fire land i et brev til Gearbulk og Jebsen.

For kommentarer fra Foreningen for Saharawier i Norge, kontakt leder Sidahmed Salem på tlf 41669944.

For mer informasjon om Gearbulk-forsendelsen, kontakt leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, på tlf 94250270.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -