Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Tatt på nett
badr_510.jpg

Den 19 år gamle videregående-eleven Badr El Hawassi ble tatt av marokkansk politi da han surfet på en internettkafé i El Aaiun torsdag. Søndag kveld var han fortsatt ikke løslatt.
Publisert: 02.09 - 2007 23:11Printerversjon    
Når saharawiske menneskerettighetsaktivister setter seg på offentlige nettkafeer, gjør de det ikke uten risiko. Det har Badr El Hawassi smertelig fått erfare. For andre gang på under ett år er han blitt arrestert på en nettkafé.

Søndag kveld hadde familien fortsatt ikke fått møte ham. Han oppholder seg sannsynligvis på politistasjonen i El Aaiun.

-Politiet har ikke ønsket å ta imot klær og mat som familien har tatt med seg til stasjonen, sier Badrs venninne, Elkouria Amidane, til Støttekomiteen for Vest-Sahara.  

Badr går på videregående skole i El Aaiun. Da han ble pågrepet torsdag, beslagla politiet også datamaskinen han satt ved.  

Det er rapportert om flere arrestasjoner den siste tiden. Denne uken arrangeres valg i Marokko. Marokkanske myndigheter arrangerer også valg inne i okkuperte Vest-Sahara, noe saharawiene protesterer mot. Mange saharawier som Støttekomiteen for Vest-Sahara er i kontakt med, melder at de vil boikotte valget.

Møtte Badr
Andrea Gustavsson og Kamilla Eidsvik fra Sosialistisk Ungdom møtte Badr da de var i okkuperte Vest-Sahara i august. Dette er notatene fra Gustavsson og Eidsviks samtaler med Badr.

Badr har ikke sett moren på 7 år, siden den gangen hun flyktet til flyktningleirene i Algerie. Alle disse årene han bodd hos besteforeldrene.

Badr har blitt pågrepet flere ganger. Første gangen var 20. mai 2006, da han var 18 år gammel. Badr og en kompis hadde på seg saharawienes tradisjonelle klesdrakt ”draa” da de var påvei til skolen. Politiet stoppet de to på veien like utenfor skolen, tok av dem draktene og kroppsvisiterte dem. Badr hadde et armbånd i fargene til det vestsahariske flagget, men politiet skjønte ikke dette først. Vennen hans hadde imidlertid et bilde på seg av at det vestsahariske flagget.

De ble pågrepet, og hele den lange veien til politistasjonen ble de banket opp i politibilen. På stasjonen var det mange andre elever som også var blitt tatt inn av samme grunn som guttene.

Først ble de forhørt om hvorfor de hadde på seg de tradisjonelle saharawiske draktene. Så ble de banket av ulike politimenn, på omgang, nesten som en trening. Så ble de forhørt igjen, og Badr ble spurt om han hadde slektninger i flyktningleirene. Politiet mener at folk som har slekt der er farlige fordi de kan fungere som kontaktledd for motstandsbevegelsen Polisario.

Under forhørene ble han blant annet truet med en pistol, og en av politimennene sa at før han drar fra Vest-Sahara skal han drepe alle saharawier med bare 24 kuler, noe som ble sagt for å legge vekt på at saharawiene er et mindretall i forhold til marokkanerne.

Badr ble anholdt klokken to, og frigitt klokken seks på kvelden. Tidspunktene er lagt til da skolen ville begynt og avsluttet, slik at familien ikke skulle ha mulighet til å vite om arrestasjonene i tide for å starte demonstrasjoner.

Han ble arrestert på nytt i november 2006. Da kom han ut av en internettkafe, med en CD på kroppen. CDen inneholdt dokumenter om overgrepene i Vest-Sahara. Også denne gangen ble han banket hele veien til politistasjonen. Her ble han forhørt om hvem som hadde gitt ham CDene og ble banket igjen når han ikke fikk svar. Han ble også slått fordi moren og tanten hans befinner seg i flyktningleirene i Algerie.

Politiet forsøkte å gjøre ham til informatør (kjøpe ham med penger), og garanterte i så fall sikkerheten hans. Da han nektet truet de med å voldta ham, og ta ham med til den beryktede dalen Wad Sagia, hvor mange saharawier har blitt torturert. Han ble frigitt halv fire om morgenen.

Badr håper folk vil lytte til det han forteller, fordi det er ingen som lytter i dag. Resten av verden er den eneste muligheten saharawiene har for å få Marokko til å forlate Vest-Sahara slik at flyktningene kan vende tilbake til hjemlandet sitt, og saharawiene kan få selvstendighet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -