Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Blind vold mot saharawiske studenter
fredsviljen.jpg

Først mistet hun øyet av politivold. Så ble hun dømt til 8 måneders fengsel. Sultana Khaya og de andre saharawiske studentene i Marokko har hatt et tøft semester. Fredsviljen 2/2007.
Publisert: 27.08 - 2007 19:34Printerversjon    
Fredsviljen 2/2007
Av Per Kristian Cappelen Nielsen
Last ned Fredsviljen her.

Saharawiske studenter ved læresteder i Marokko og okkuperte Vest-Sahara har de siste månedene demonstrert mot marokkanske myndigheter. Protestene har blitt  slått svært hardt ned på. Flere titalls saharawier er blitt skadet, mens andre har blitt dømt til lange straffer.

Væpnede bander
Verst gikk det ut over Sultana Khaya (bildet) som mistet sitt høyre øye - for deretter å bli dømt til 8 måneders fengsel. Ifølge en domstol i Marrakech, skal Khaya ha deltatt i en væpnet bande og oppgitt feilaktig identitet til politiet.

- Hun er utelukkende dømt for at hun ikke skal kunne reise utenlands, sa en aktivist i den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH kort tid etter dommen.

Tidligere har skadde saharawier reist til Europa for å få medisinsk behandling og for å drive politisk aktivisme. Det får ikke Khaya gjort, som nå går og venter på at saken skal opp på nytt. Den siste tiden har man sett en ny utvikling i overgrepene  mot saharawiene. De siste månedene skal bevæpnede marokkanske gjenger ved læresteder over hele Marokko flere ganger ha samarbeidet med politiet i å gå til angrep på de saharawiske studentene. Flere av studenthyblene har blitt ransaket og ødelagt, og det midt i eksamensperioden.

Fredslaget protesterer
23. mai sendte Norges Fredslag og 44 andre norske organisasjoner et brev til den marokkanske innenriksministeren. Brevet krever at overgrepene mot saharawiske studenter må stanse. Blant de som signerte var samtlige ungdomspartier, alle de nasjonale studentorganisasjonene og flere av de ledende norske humanitære organisasjonene.

"Den økende og veldig forståelige frustrasjonen og fortvilelsen som saharawiske ungdommer og studenter gjennomgår i dag, og brutaliteten som marokkansk politi velger å bruke for å slå ned på den med, kan føre til videre konflikt og voldelige konfrontasjoner i både Marokko og Vest-Sahara", står det å lese i brevet.

Appellen oppfordrer marokkanske myndigheter til å gjøre sitt ytterste for å beskytte studenter ved universiteter i Marokko.

- Studentene i Vest-Sahara er en svært viktig del av landets fremtid, og vi reagerer sterkt på marokkansk politis behandling av dem når de bruker sin demonstrasjonsrett slik den er nedfelt i FNs menneskerettighetskonvensjon, sier leder i SAIH, Jonas Holmqvist. - Her må det internasjonale samfunnet reagere, og vi oppfordrer norske myndigheter til å ta saken opp med sine marokkanske kolleger, sier Holmqvist.

- Vi kan ikke sitte stille og se på den forfølgelsen som saharawiske studenter nå utsettes for. Det trengs et sterkt internasjonalt press mot Marokko for å få slutt på overgrepene, sier internasjonal leder i Unge Venstre, Boye Bjerkholt.

Uheldig tidspunkt
Flere observatører har pekt på at den nye offensiven mot aktivister og demonstranter i Vest-Sahara og Marokko kommer på et svært upassende tidspunkt, i en periode der frigjøringsbevegelsen Front Polisario og Marokko forbereder de første direkte forhandlingene siden 1997.

- Vi frykter at bølgen av arrestasjoner og en eskalering av volden nå kan forstyrre forhandlingene som står på trappene. For at partene skal komme fram til en løsning, trengs ro og optimisme. Det er dessverre ikke tilfellet i dag, sier Richard Skretteberg, fungerende leder for rettighetsenheten i Flyktninghjelpen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -