Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenposten: På vei ut av Vest-Sahara
western_sahara_map.jpg

De to ungdomspolitikerne fra Sosialistisk Ungdom som mandag ble pågrepet i Vest-Sahara, har fått passene tilbake og er på vei ut av landet.
Publisert: 23.08 - 2007 06:02Printerversjon    
Aftenposten, 22.aug. 2007
Av Knut H.Leknes

Kamilla Eidsvik og Andrea Gustavsson ble mandag kveld pågrepet på åpen gate etter at politiet stormet et av nabohusene i El Aaiun der de bodde.

Eidsvik bekrefter at de begge har fått tilbake passene sine av politiet.

- Vi sitter på bussen på vei ut av Vest-Sahara nå. Vi kjører til Marrakech i Marokko. Derfra drar vi videre til Norge fredag, sier hun til Aftenposten.no ved 22-tiden.

De unge kvinnene har vært på besøk hos en familie som er sterkt delaktig i menneskerettighetsarbeid i landet.

Skremmende
Mandag kveld stormet politiet et annet hus i nabolaget.

Vest-Sahara
Norske journalister og aktivister har ved flere anledninger blitt utvist fra Vest-Sahara og Marokko de siste årene.

I 2005 ble en delegasjon med stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen og Raftostiftelsens styreleder Arne Lynngård utvist. Tolken deres ble pågrepet og torturert.

Nordiske diplomater er flere ganger nektet adgang til den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara, som har vært okkupert av Marokko siden 1975.

Kilde: NTB
- De vil ikke at utlendinger skal få vite hva som skjer i Vest-Sahara, sier hun.

- I huset bor det personer som også er menneskerettighetsforkjempere. Da vi nærmet oss huset etter stormingen, kom det politi mot oss fordi vi var hvite. De pågrep oss og tok oss med på politistasjonen, hvor vi var i fire timer. Det var skremmende nok, sier Eidsvik.

Politiet som avhørte ungdomspolitikerne, likte ikke at de bodde hos kjente menneskerettighetsaktivister.

Bekymret
Ungdomspolitikerne er svært bekymret for hva som vil skje med familien de bodde hos.

- Det føles veldig trist at vi bare kan reise herfra, mens alle de vi har blitt kjent med må leve under konstant overvåking av marokkansk politi. Vi er bekymret for familien vi bodde hos. De er blitt torturert før. Det er farlig å ha internasjonale gjester, sier Eidsvik.

Borte
Under stormingen mandag ble en mann pågrepet av politiet.

- Han er en kjent menneskerettighetsforkjemper. Familien hans vet ikke hvor han er. Dette har vært en sterk opplevelse, sier Eidsvik.

Blant familiemedlemmene jentene bodde hos, er den 22 år gamle menneskerettsaktivisten Elkouria Amidane, som tidligere i sommer besøkte Norge.

I Oslo møtte hun blant andre statsminister Jens Stoltenberg og politikere fra flere ungdomspartier.

Eidsvik er aktiv i Sosialistisk Ungdoms internasjonale arbeid, mens Gustavsson, som er svensk statsborger, representerer Sør-Trøndelag i landsstyret til ungdomspartiet.

Se oversikt over all pressedekning av pågripelsen her.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -