Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Amidane avslutter Norges-tour
stoltenberg2_510.jpg

Studenten Elkouria Amidane fra Vest-Sahara besøkte Norge fra 20. juli til 6. august 2007.
Publisert: 14.08 - 2007 18:26Printerversjon    
Det har vært en travel måned for den 22 år gamle saharawiske studenten og menneskerettighetsaktivisten Elkouria Amidane. Amidane var på en 16 dager lang rundreise i Norge og Sverige, og hadde møter med ungdoms- og studentorganisasjoner. Målet med turen, er å vitne om de mange angrepene begått mot saharawier på universiteter og andre læresteder i Marokko og Vest-Sahara.Den første dagen av hennes besøk i Norge, 21. juli, var Amidane internasjonal gjest på AUFs sommerleir. Der ga hun et foredrag om situasjonen for de saharawiske studentene. Samme dag fikk Amidane også hilse på statsminister Jens Stoltenberg, som kunne fortelle at den gangen han var leder av AUF, besøkte de Front Polisario i Algerie. Amidane takket Stoltenberg for den norske utenrikspolitikken i Vest-Sahara-spørsmålet. Amidane møtte også stortingsrepresentant Truls Wickholm, og representanter for AUF-ledelsen.

24. til 26. juli var Amidane i Gøteborg, der hun møtte representanter for studentparlamentet ved Gøteborgs Universitet, samt studentgruppen av Amnesty International.

Tilbake i Oslo 26. juli, møtte Amidane Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund. De to organisasjonene, som omfatter mer enn 200.000 studenter i Norge, uttrykte sin sterke støtte for de saharawiske studentenes kamp. Det samme ble uttrykt i møte med SAIH.

Fra lørdag 28. juli til onsdag 1. august, deltok Amidane på sommerleiren til Unge Venstre. Det er Unge Venstre som inviterte Amidane til Norge i utgangspunktet, i samarbeid med LNUs All Different All Equal-kampanje om menneskerettigheter. Amidane hadde samtaler med stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum og Trine Skei Grande.

Grande stilte spørsmål i Stortingets spørretime tidligere i år om hva den norske regjering vil gjøre for å beskytte det saharawiske folks rettigheter. I spørsmålet nevnte hun også Amidanes bror, som få dager i forveien hadde blitt idømt 5 års fengsel.  

Venstre-representantene undertreket sin støtte til det saharawiske folk, og understreket at det er på tide at den norske regjering anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.

Torsdag 2. august holdt Amidane et innlegg på sommerleiren til Press -Redd Barna Ungdom på Nærsnes i Hurum, og ble mottatt av organisasjonens nestleder, Marianne Nerland. Nærsnes er også stedet der det norske seismikkselskapet TGS-Nopec inntil nylig hadde sine kontorer.

Fredag 3. august, presenterte Amidane sin historie på Senterungdommens sommerleir i Seljord, Telemark, til stående appplaus. Amidane fikk også snakket med de fleste i Senterungdommens ledelse, deriblant leder Erlend Fuglum.

Lørdag 4. august var Amidane gjest på sommerleiren til Sosialistisk Ungdom på Risøya ved Tvedestrand. Hun møtte internasjonal leder, Karine Hektoen og stortingsrepresentatn Bjørn Jacobsen.

Både Senterungdommen, SU og AUF understreket i sine møter med Amidane at de krever at den norske regjering anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.

Mandag 6. august, før hun forlot Norge, møtte Amidane leder av Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, og representanter for LO og Industri og Energi.

De fleste organisasjonene som mottok Amidane signerte 23. mai i år et brev til den marokkanske regjering, der de ber om at de saharawiske studentene skal beskyttes. Amidane har gitt organisasjonene oppdateringer om angrepene som har funnet sted siden brevet ble sendt, og takket organisasjonene for deres støtte.

Raftohuset har skrevet en lengre sak om Amidane, og om overgrepene mot de saharawiske studentene.

Amidane er også "ukas endringsaktør" i SAIH.


Amidane med leder av Senterungdommen, Erlend Fuglum.


Fra venstre: Ragnhild Buch Sivertsen, nestleder i Norsk Studentunion, Amidane, Olav Øye, leder av Studentenes Landsforbund, og Tina Marii Skare, internasjonalt ansvarlig i Studentenes Landsforbund.


Amidane med Amnesty International ved Universitetet i Gøteborg.


Amidane på Senterungdommens sommerleir.


Amidane på Senterungdommens sommerleir.


Amidane på Senterungdommens sommerleir.


Amidane på AUFs sommerleir.


Amidane med Marianne Nerland, nestleder av Press -Redd Barna Ungdom.


Amidane med Karine Hektoen, internasjonal leder i Sosialistisk Ungdom.


Sammen med internasjonalt ansvarlig i AUF, Åsmund Aukrust, og internasjonl rådgiver i samme organisasjon, Silje Rygland.


Nærsnes, Hurum. Foran de tidligere kontorene til det norske seismikkselskapet, TGS-Nopec, som har lagt til rette for folkerettsstridig marokkansk oljeleting utenfor kysten av det okkuperte området.


Press -Redd Barna Ungdoms sommerleir.


Amidane med Ronny Hansen, leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara.  


Sammen med stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen fra SV.


Amidane på SUs sommerleir på Risøya.


Med deltakerne på Unge Venstres sommerleir.


Snakkende til deltakere ved Unge Venstre-leiren.


Med leder av Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen.


Med stortingsrepresentant Odd Einar Dørum fra Venstre.


Med stortingsrepresentant Trine Skei Grande fra Venstre


Med statsminister Jens Stoltenberg.


Med statsminister Jens Stoltenberg.


Med Amalie Tofte, internasjonalt ansvarlig i Industri og Energi, og med Camilla Houeland, LO.


Med leder av Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen.

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -