Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sjøvik vil tidoble aktiviteten i okkuperte Vest-Sahara
midoy_viking1_510.jpg

Den norske fiskeribedriften Sjøvik Marokko fisker i okkuperte Vest-Sahara i strid med frarådningene fra norsk UD. Selskapet hevder Vest-Sahara er en del av Marokko, og bistår i sysselsetting av ulovlige bosettere i det okkuperte landet. Ifølge Fiskaren 10.august 2007, planlegger selskapet å tidoble sin aktivitet på havna i Vest-Sahara.
Publisert: 14.08 - 2007 15:52Printerversjon    


Satser videre i Afrika

Ålesund: Sjøvik AS sin satsing i Marokko er nå tilbake på sporet etter at maskinhavari har satt ”Midøy Viking” ut av drift i tre-fire måneder. Selskapet legger et slør av taushet over fangstverdi og lønnsomhet, men kvotene er ubegrensede både i tid og mengde.

Fiskaren, 10. august 2007
Einar Lindbæk

Det var feilmontering av den nye motoren på ”Midøy Viking” i kombinasjon med systemfeil i motoren som førte til at selskapet har hatt flere mindre avbrudd i fisket. I tillegg har rederiet hatt et langvarig opphold på Las Palmas for å rette opp maskineriet.

-Det var beklagelig at dette skjedde, men vi har nå lagt dette bak oss sammen med leverandøren og fartøyet fungerer nå som det skal, sier Odd Kjell Sjøvik.

-Vi er ikke fornøyd med driften. Dertil er det blitt for mye slit med tekniske problemer. Dessuten ligger det store utfordringer på landsida. Foreløpig har vi et lite prøveanlegg for mottak og innfrysing på 30-40 tonn i døgnet. Målet vårt er å investere i et landanlegg med en frysekapasitet på 300-400 tonn i døgnet, sier Odd Kjell Sjøvik.

Ubegrenset fiske
Men utsiktene er gode. Som marokansk-norsk selskap (50-50) og i fiske under marokkansk flagg, er Sjøviks fartøy sikret å fiske så mye de greier. Ingen kvoter begrenser uttaket. Det fiskes etter hestemakrell, makrell, sardiner og sardinella. Fartøyer under marokkansk flagg fisker sammen med lisenshavere fra EU og Russland som fisker under andre flagg. Den dag det blir begrensninger i fisket, er det fartøy med tidsbegrensede lisenser som må trekke seg ut. Sjøvikrederiets lisens er ubegrenset tidsmessig.

-Det er rike forekomster, men vi ønsker ikke å gå ut med tall om fangstverdier.

Eidesvik fortsatt med
Målet er å lage et godt forretningsmessig selskap basert på aktivitet både på sjø og land, sier Sjøvik som avviser at han legger et hemmelig slør over fangstverdier og lønnsomhet.

Det er selskapet Sjøvik Marokko som satser i Marokko. Her er 50 prosent av eierskapet på marokkanske hender. Odd Kjell Sjøvik er inne med hovedtyngden i det norske eierskapet, mens Kristian Eidesvik også er på eiersida. Skriverier om at Eidesvik har trykket seg ut av Sjøvik AS og satsningen i Afrika er ikke riktig.

Investor Kristian Eidesvik eier fortsatt 34 prosent i Sjøvik AS, men nå gjennom selskapet Caiano Fisk AS, ikke som tidligere gjennom Caiano AS. Caiano Fisk samler opp Eidesviks sjømatsatsing og ga i 2006 et resultat på 36 millioner kroner, kun finansinntekter.

Sjøviks salg av ringnotbåten ”Høststjerna” er ifølge Odd Kjell Sjøvik et strategisk valg.

-Det var en totalvurdering av selskapet som gjorde at vi valgte å gjøre det, sier Sjøvik

Sjøviks fiske i Afrika blir ikke bare vurdert med blide øyne i Norge. Sjøvik Afrika fisker utenfor Vest-Sahara som ble okkupert midt på 70-tallet av Marokko. FN har vært inne i konflikten lenge.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -