Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Marokkansk propagandabyrå finner opp organisasjon i Norge
propaganda.jpg

Presseorganet til det marokkanske informasjonsministeriet har funnet opp enda en organisasjon som støtter Marokko - denne gang i Norge. Den Oslo-baserte organisasjonen "Sahara Human Rights" skal nylig ha sendt et brev til FNs Generalsekretær. Men finnes egentlig organisasjonen?
Publisert: 14.08 - 2007 18:25Printerversjon    
Maghreb Arabe Press (MAP), Marokkos offisielle presseorgan, er kjent for å spre løgner om Vest-Sahara.

3. august i år sendte byrået ut en melding "Sahara issue: Morocco's autonomy initiative 'most viable solution". Meldingen skriver:

"Vi gir vår høylydte støtte til det marokkanske initiativet for vidtgående autonomi, som vil tjene saharawiene og som er den mest bærekraftige løsningen for regionen. Den vil best hindre oss fra å skli inn i en stammekrig som kan destabilisere hele Nord-Afrika", sa den Oslo-baserte Sahara Human Rights Association i et brev til FNs Generalsekretær, Ban Ki-Moon.

Det kommer ikke fram i meldingen hvem som står bak den pro-marokkanske, norske organisasjonen.

Støttekomiteen for Vest-Sahara er ikke kjent med at det eksisterer en slik organisasjon i Norge. Mye tyder på at dette er nok et propaganda-påfunn fra MAP. Det er isåfall ikke første gang:

1)
Det er bare et par år siden at samme organ påstod følgende: "En rekke humanitære organisasjoner i Sverige og Norge uttrykte i et seminar i forrige helg i Göteborg sin bekymring over de harde levekårene for marokkanerne som leger ifangetatt i Tindouf (sørvestre Algiere), forklarte en svensk NGO til MAP". Seminaret var ifølge MAP arrangert av Redd Barna i Sverige. Både Redd Barna, Amnesty International og Røde Kors-komiteen skal ha bedt om undersøkelser av situasjonen i Tindouf-leirene.

Ifølge Annika Jansson, foreningssekretær i Redd Barna i Gøteborg har et sånt seminar aldri funnet sted. Det er ren løgn.

– Vi har aldri hatt et sånt møte, sier Jansson til et svensk tidsskrift.

Redd Barna har heller aldri uttalt sin bekymring over "marokkanerne" i leirene i Algerie. Marokkanske MAP har i flere år påstått i et finurlig og selvmotsigende argument at de som bor i leirene i Tindouf ikke er saharawier, men marokkanere, og at de holdes der mot sin vilje av Front Polisario. Marokko nekter for at de som har bodd i flyktningleirene siden 1975 er flyktninger.

2)
Da den marokkanske menneskerettighetsministeren Mohamed Aujjar besøkte Norge i 2002, påstod MAP (gjengitt i ArabicNews) at ministeren hadde møte med styreleder i Insitutt for Menneskerettigheter, Nils Butenschøn. "Styrelederen priset Marokkos framskritt for menneskerettigheter som, han sa, kan bli brukt som en modell for flere andre land rundt på kloden."

Vel, sannheten er at Aujjar aldri møtte Butenschøn. Og forskeren har aldri lagt de ordene i sin munn.

3)
Da den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Aminatu Haidar deltok på et seminar på Chateau Neuf i Oslo, 5. mars 2007, var det et førtitalls tilhørere, deriblant en håndfull marokkanere. Seminaret handlet om overgrepene mot menneskerettighetene i Vest-Sahara, og om saharawienes rett til selvbestemmelse.

På Marokkos propaganda-TV-kanal i Vest-Sahara (ikke MAP, men likevel utgitt av samme ministerium), to dager senere, ble møtet framstilt som en konferanse til støtte for Marokkos krav på Vest-Sahara.

Den morsomste er likevel denne:

4)
5. mars 2002 publiserte Arabic News (igjen, informasjon produsert av MAP), at to svenske frivillige organisasjoner hadde uttalt seg "om den fryktelige situasjonen for saharawiene som holdes til fange i Tindouf". De to organisasjonene var "The Swedish Human Rights Associations" och "Foreningen Vastsahara Hesmida Organization (pro-Polisario)".

De to organisasjonene skal ifølge artikkelen også ha fordømt at bistand til "fangene" i Tindouf har blitt svindlet bort. Foreningen Vastsahara Hesmida skal i tillegg har sendt en undersøkelseskomité til Tindoufleirene.

– 'Foreningen Vastsahara Hesmida' betyr sannsynligvis "Föreningen Västsaharas Hemsida!" sa Föreningen Västsaharas leder Jan Strömdahli kort tid etter.

Den andre organisasjonen eksisterer ikke, og en slik komité har heller aldri blitt sendt til leirene.

– Arabic News og noen andre marokkanske aviser har rapportert om hendelser i og om Sverige som er funnet på eller usanne. Sannheten er derimot at det vestsahariske folkets rett til selvbestemmelse og selvstendighet står sterkt blant parlamentarikere, frivillige organisasjoner og i regjeringen, sa Jan Strömdahl.

Les om flere løgner, og om store pro-marokkanske demonstrasjoner i Sverige som aldri har funnet sted i denne artikkelen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -