Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Studenter idømt opp til 8 års fengsel
agdaz2_noredring_dim_200px.jpg

Politiet mente de var uskyldige, retten mente noe annet.  
Publisert: 02.08 - 2007 09:20Printerversjon    
Fire saharawier ble tirsdag denne uken idømt fengselsstraffer på opptil 10 år. To av de dømte -som fikk 8 år- er studenter og svært kjente for sitt arbeid for menneskerettigheter i Marokko/Vest-Sahara. Ifølge domstolen skal de fire ha vært involvert i narkotikahandel. Menneskerettighetsorganisasjonen CODESA kaller rettssaken en hevn, og politiet skriver i sine rapporter at de er antatt uskyldige.

Den mest prominente av de dømte er Mustafa Tamek, som tar høyere grads studier i statsvitenskap ved universitetet i Rabat. Tamek er generalsekretær i et lokallag av Association Marocain de Droits Humains (AMDH), en organisasjon som nylig har fått norsk prosjektstøtte i å drive menneskerettighetsarbeid. Tamek er fetter til den saharawiske aktivisten og tidligere Amnesty-fangen Ali Salem Tamek. Bare få dager innen pågripelsen, deltok Mustafa Tamek i en markering foran fengselet i Agdaz, som lenge var et sted der saharawier ble holdt bortført i årevis i hemmelighet, og der flere titalls forsvunnede saharawier døde. Bildet til høyre viser markeringen de holdt (Tamek nede til venstre).

-Jeg kjenner Mustafa Tamek godt, sier Elkouria Amidane, som er på besøk i Norge.

-Gjennom denne falske dommen har Marokko nå ødelagt framtiden hans for alltid. Det er rett og slett en hevnsak mot arbeidet han gjør, sier Amidane, som er student og aktiv i CODESA.

Studenten Ali Banga ble også dømt til åtte år i fengsel. 21 år gamle Banga går andre år på filosofistudiet ved i universitetet i Rabat, og er medlem av samme lokallag av AMDH.

I tillegg ble to andre saharawier, Khatra Chekrad og Mohamed Tamek, begge dømt til 10 års fengsel.

Hevder uskyld
De fire ble stoppet i en bil på veien inn til El Aaiun 20.juli. Bilen skal ha inneholdt fire kilo kokain, men aktivistene avviste at de hadde kjennskap til kokainet.

En av de fire dømte var en haiker som aktivistene hadde plukket opp på veien.

Alle fire erklærte seg uskyldige overfor politiet. Ifølge den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA, skal samme konklusjon også ha stått i rapportene som politiet overrakte domstolen i forbindelse med rettssaken. Derfor var CODESA i utgangspunktet var sikre på at de ikke ville bli dømt.

CODESA skriver i en melding i dag at rettssakene mot de saharawiske studentene var urettferdige, og at de ikke kan forstå hvorfor retten ikke tok i betraktning politi-rapportene som er overensstemmelse med hva de tiltalte hevdet.

Rettssalen var full av politi og sikkerhetspersonell da dommen falt.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -