Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Gir blaffen i UD-råd
Et norskeid rederi frakter fosfat for den marokkanske okkupantmakten i Vest-Sahara, stikk i strid med råd fra norske myndigheter.
Publisert: 26.06 - 2007 23:15Printerversjon    
NTB
25.06.2007

Norske myndigheter kan imidlertid bare be næringslivet om å unngå slik virksomhet. Utenriksdepartementet har ingen muligheter til å sanksjonere mot dem som eventuelt ikke lytter til moralske oppfordringer.

Tirsdag klapper lasteskipet «Bulk Saturn» til kai i havnebyen Tauranga på New Zealand. Lasten består av fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara, skriver Norwatch.no.

Skipet eies av det britiskregistrerte selskapet Gearbulk, som Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen eier 60 prosent av.

«Bulk Saturn» skal ha hatt 35.000 tonn fosfat om bord da det ankom New Zealand, og har alt losset i to havner. Tauranga er siste stopp.

Fraråder
Fosfatet om bord kommer fra gruver i Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden 1975. Et statlig marokkansk gruveselskap står for utvinningen.

Norske myndigheter fraråder all handel med varer fra det okkuperte området. Da det for to år siden ble kjent at det norske gjødselselskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, ble importen stanset på dagen.

Oljefondet solgte samme år sine aksjer i det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee, da det kom fram at de drev oljeleting i Vest-Sahara.

- Kan ikke forby
Avdelingsdirektør Jørn Gjelstad i Midtøsten-avdelingen i Utenriksdepartementet sier til NTB at norske myndigheter ikke har noen sanksjonsmuligheter for å hindre norske selskaper i å drive næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

- Vi kan komme med moralsk-politiske oppfordringer, men vi kan ikke underbygge oppfordringen med tiltak, sier Gjelstad til NTB.

- Dersom næringsvirksomhet skjer i strid med lokalbefolkningens interesser, mener vi det er i strid med folkeretten. Vår klare linje er at vi fraråder denne typen næringsvirksomhet, slår han fast.

- Tyvegods

Den saharawiske menneskerettsaktivisten Sidi Mohammed Daddach, som har tilbrakt 24 år i marokkanske fengsler, reagerer sterkt på opplysningene om fosfatfrakten.

- Det norske selskapet frakter tyvegods. Det er absolutt ingen ting som tyder på at Jebsen-eksporten er lovlig. Jebsen profitterer på okkupasjonen, sier han til Norwatch.no.

- Jeg appellerer til norske myndigheter om å gjøre sitt ytterste for å stanse denne eksporten, sier Daddach, som vant Raftoprisen i 2002.

Vest-Saharas eksilregjering, som holder til i flyktningleirer i Algerie, anklager Marokko for plyndring, og mener fosfateksporten bidrar til å finansiere videre okkupasjon. (©NTB)    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -