Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sarkozy avgjør marokkansk fly-innkjøp
rafale_510.jpg

Marokko har inngått en avtale med et fransk selskap om storinnkjøp av Rafale jagerfly. Nå venter bare godkjennelsen fra Sarkozy.
Publisert: 21.06 - 2007 12:40Printerversjon    
-De industrielle forhandlingene for salg av Rafale til Marokko er nå avsluttet, og det er nå opp til regjeringene [i Frankrike og Marokko], sa styreleder i Dassault Aviation, Charles Edelstenne, til en fransk avis i forrige uke.

Dette er første gang at Dassault offisielt har bekreftet at det har vært forhandlinger om salg av Rafale-fly. Det har gått rykter om dette i fransk presse siden starten av april i år. Rafale-flyene er såkalt femtegenerasjons jagerfly. Salget omfatter et sted mellom 14 og 20 fly.

Ifølge ledelsen i Dassault Aviation diskuteres nå salget på regjeringsnivå i Paris og Rabat.

Den nye franske presidenten, Nicloas Sarkozy, er hittil et uskrevet blad i Vest-Sahara-sammenheng. Mye tyder likevel på at han fortsetter Chiracs svært pro-marokkanske politikk. I hans nye regjering har han blant annet utnevnt en fransk-marokkaner til justisminister.

Det har lenge vært knyttet tvil til hvordan Marokko skulle skaffe finansiering til det franske storinnkjøpet. Ved hjelp av saudi-arabisk hjelp ser det nå ut til å gå i orden.

Det er ikke tilfeldig at nettopp Saudi-Arabia finansierer gildet. Ifølge den franske avisen Le Canard Enchaîné oppnår Saudi-Arabia nå to ting. Det ene er å bygge videre sitt gode forhold til Marokko. Det andre er å bedre forholdet til Frankrike. I fjor høst valgte Saudi-Arabia å kjøpe inn britiske Eurofighter-fly for 15 milliarder euro. Den nye marokkanske handelen kan bli et velkommet plaster på såret for franskmennene.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -