Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Klassekampen: Samtaler om Vest-Sahara
Representanter for okkupasjonsmakten Marokko, frigjøringsbevegelsen Polisario og nabolandene Algerie og Mauretania innledet i går forhandlinger om det okkuperte Vest-Sahara på Long Island utenfor New York. Samtalene er i FN-regi og kom i stand etter et initiativ fra den spanske regjeringen i april.
Publisert: 19.06 - 2007 21:29Printerversjon    
Klassekampen, 19. juni 2007

Samtalene skjer på grunnlag av resolusjonen som fornyet FN-mandatet i april. Det skjedde etter at en FN-rapport slo fast at menneskerettssituasjonen i det okkuperte området er gjenstand for dyp bekymring.

Fakta: Vest-Sahara
 • Annektert av Marokko og Mauretania i 1975
 • Etter at frigjøringsbevegelsen Polisario kastet ut Mauretania, har Marokko okkupert hele området – i strid med FNs vedtak.
 • Polisario ledet geriljakrig mot okkupantene, og en våpenhvile ble gjennomført i 1991.
 • Ifølge avtalen ble det enighet om at en folkeavstemning i 1992 skulle avgjøre selvstendighetsspørsmålet. Denne er ennå ikke gjennomført.
  ”Det sahrawinske folket er ikke bare fratatt sin rett til selvbestemmelse, men er alvorlig avskåret fra å utøve en rekke andre rettigheter” konkluderer rapporten som ble holdt skjult i FN-systemet til den lekket ut i april.

  Marokko, som har ulovlig annektert den tidligere spanske kolonien, tilbyr utvidet autonomi, men Marokko motsetter seg kravet fra Polisario om retten til selvbestemmelse. FN tok i 1991 på oppgaven å holde folkeavstemning i området. Den har blitt trenert av Marokko, med underhånden hjelp fra USA.

  Viseutenriksminister Nicholas Burns snakker om ”et seriøst og troverdig forslag for å oppnå reelt autonomi” når han uttaler seg om mulighetene for et positivt resultat av samtalene på Long Island. Dette avslår Polisarios FN-representant Ahmed Buhari.

  Spania forlot Vest-Sahara i 1975, som da ble okkupert av Mauretania og Marokko. Polisario nedkjempet Mauretania, men Marokko koloniserte området med bosettere.

  Afrikaunionen har anerkjent den sahrawinske arabiske demokratiske republikk (SADR).
 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -