Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Enda en aksjonær forlot TGS-skuta
tgs_data_510.jpg

I 2002-2003 kontaktet Støttekomiteen for Vest-Sahara en lang rekke av aksjonærene til TGS-Nopec. Selskapet arbeidet for marokkanske oljemyndigheter i okkuperte Vest-Sahara, og et tjuetalls av aksjonærene solgte seg ut. Med jevne mellomrom får vi vite om aksjonærer som trakk seg ut som resultat av kampanjen, men som vi hittil ikke har kjent til. For en uke siden dukket det opp enda en.
Publisert: 07.06 - 2007 12:19Printerversjon    
I 2002-2003 arbeidet det norske seismikkselskapet TGS-Nopec for marokkanske myndigheter. Selskapet la til rette for den ulovlige oljeutvinningen som nå står på trappene i Vest-Sahara.

Lenge hevdet TGS-Nopec overfor sine aksjonærer at kontrakten gjaldt Marokko, at de ikke gjorde noe ulovlig, og at de handlet etisk korrekt. Støttekomiteen for Vest-Sahara kontaktet dermed aksjonærene til selskapet, og forklarte innholdet i kontrakten de hadde med okkupasjonsmakten. Et tjuetalls solgte seg ut, mens de to største aksjonærene - Storebrand og Folketrygdfondet - la betydelig press for å få selskapet ut av området. Les mer om selskapet og Støttekomiteens kampanje her.

Stadig får vi vite om aksjonærer som solgte seg ut som ledd av kampanjen, men som vi hittil ikke har vært oppmerksomme på.

26. mai i år bekreftet administrerende direktør i Sørlandets Kompetansefond, Bjørn Fjellstad, at også de solgte TGS-aksjene.

- Sørlandets Kompetansefond hadde en aksjepost i børsnoterte TGS-Nopec Geophysical Co. Så viste det seg at selskapet drev med oljeleting i havet utenfor Vest-Sahara. Der brytes menneskerettighetene, følgelig solgte vi aksjene, sa Fjelstad til Fædrelandsvennen.

At TGS-Nopec er tilbake på plasseringslisten, skyldes at selskapet avsluttet oppdraget i Vest-Sahara.

- Dermed kunne vi kjøpe aksjer på nytt, sier Fjellstad.

Stiftelsen Sørlandets Kompetansefond har utgangspunkt i penger som ble frigjort i salget av aksjer i Agder Energi. En rekke av pengene havnet på Oslo Børs -deriblant i TGS-Nopec.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -