Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Universitas: Slår ring rundt saharawiske studenter
Partier fra ytterste høyre til ytterste venstre samles støtten til saharawiske studenter etter overgrep fra marokkansk politi.
Publisert: 30.05 - 2007 14:42Printerversjon    
Les saken i Universitas her,
30. mai 2007
Av Marit Sunnanå Aalrust

- Jeg kan ikke huske en sak som har fått så stor og bred støtte blant norske politiske aktører og organisasjoner som denne, sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

45 norske organisasjoner, inkludert alle de politiske ungdomspartiene og studentorganisasjonene, samt Studentparlamentet i Oslo, underskrev sist onsdag en appell til marokkanske myndigheter mot overgrep og arrestasjoner av saharawiske studenter. Dette skjer etter en måned med angrep på og arrestasjoner av saharawiske studentdemonstranter ved universitetene i Marokko og deler av Vest-Sahara, utført av marokkansk politi og mobber.

Vest-Sahara ble okkupert av Marokko i 1975, etter at Spania trakk seg ut av landet. I regi av Forente Nasjoner skal fredsforhandlinger mellom Vest Sahara og Marokko etter planen starte i begynnelsen av juni. Hansen tror politiets atferd ovenfor studentene kan være ren taktikk for å stoppe fredsforhandlingen.

Hansen tror videre at det store norske engasjementet i saken kan forklares ut i fra at konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko har et klart motsetningsforhold.

- Det er her snakk om en undertrykt part, og en okkupasjonsmakt som ikke får støtte av Folkeretten. I Norge er det tradisjon for å støtte små nasjoner og glemte saker, sier han.

Generalssekretær John Peder Egenæs i Amnesty Internasjonal Norge mener situasjonen i Vest-Sahara er alvorlig, men at det er andre saker som også kunne fortjent samme engasjementet.

- Det er ikke nødvendigvis sånn at den saken som får mest oppslutning er den viktigste saken i verden for øyeblikket, sier han.

Ronny Hansen forteller at de allerede har fått gode tilbakemeldinger på appelen.

- De undertrykte føler håp ved at de får bevis på at noen tenker på dem og bryr seg om deres situasjon. Samtidig er det en advarsel til undertrykkerne, sier han.

Jens Maseng, leder i Norsk Studentunion, mener det er en plikt å støtte de saharawiske studentenes kamp for ytringsfrihet og grunnlag for demokratiske rettigheter.

Det lyktes ikke Universitas å få tak i den marokkanske ambassaden for kommentar i går ettermiddag.

[Se engelsk oversettelse av saken her]    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -