Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenposten: Mistet øyet i politivold – dømt til fengsel
selt.jpg

Studenten Sultana Khaya fra Vest-Sahara er dømt til åtte måneders fengsel i Marokko. Les Aftenposten, 29. mai 2007
Publisert: 29.05 - 2007 17:52Printerversjon    
Aftenposten, 29. mai 2007
Av Elisabeth Rodum

Tidligere denne måneden ble Sultana Khaya slått så kraftig av det marokkanske sikkerhetspolitiet at hun mistet sitt høyre øye. Hun hadde deltatt i en demonstrasjon mot arrestasjoner og mishandling av studenter i feriebyen Agadir.

Fredag ble Sultana Khaya dømt til åtte måneders fengsel av en domstol i Marakech, opplyser Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Hun ble sammen med seks andre studenter idømt strenge straffer for å ha protestert mot den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara. Seks andre studenter fikk ett års fengsel.

AFRIKAS SISTE KOLONI

Vest-Sahara: Tidligere Spansk Sahara, også kalt Río de Oro («Gullelven»). Omstridt landområde ved nordvestkysten av Afrika; 266 000 km2. I 2004 ble folketallet anslått til 356 000 innb. I tillegg kommer over 100 000 som har søkt tilflukt i ørkenområdene i nabolandet Algerie.
Hovedstad: Laayoune.
1884: Spania koloniserer Vest-Sahara.
1957: Marokko gjør krav på territoriet.
1973: Frigjøringsbevegelsen POLISARIO dannes.
Juni 1975: Marokkos kong Hassan II bringer striden om territoriet inn for Den internasjonale domstolen i Haag, som fastslår at territoriets befolkning har rett til selvbestemmelse. Spania lover at sahrawiene skal få avgjøre sin fremtid i en folkeavstemning.
November 1975: Kong Hassan leder 350 000 ubevæpnede marokkanere på «Den grønne marsjen» inn i Vest-Sahara. Spania skrinlegger folkeavstemningen og går med på å overdra sin koloni til Marokko og Mauritania.
Desember 1975: Marokkos hær rykker inn i Vest-Sahara. POLISARIO til geriljakrig mot marokkanske og mauritanske styrker.
1979: Mauritania undertegner fredsavtale og gir avkall på sitt krav på Vest-Sahara.
1991: FN fremforhandler våpenstillstand og beslutter at folkeavstemning skal holdes i 1992.
1992-2004: Stadige utsettelser av folkeavstemningen og avvisningen av nye FN-forslag til en varlig løsning.
2004: Marokko fastslår at kongedømmet aldri vil oppgi suvereniteten over Vest-Sahara.
April 2007: Marokko foreslår at det omstridte territoriet blir en provins med stor grad av indre selvstyre. POLISARIO avviser at folkeavstemningen ikke skal kunne gi full selvstendighet.
- Tvunget til å undertegne
Ifølge dommen skal Khaya ha deltatt i en væpnet bande og oppgitt feilaktig identitet til politiet. I følge hennes eget vitnesbyrd ble hun tvunget til å signere dokumenter som hun ikke var i stand til å lese, mens hun lå i sykehussengen.

- Hun er utelukkende dømt for at hun ikke skal kunne reise utenlands, sier en av aktivistene i den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH. Ved tidligere tilfeller har skadede saharawier reist til utlandet for å få behandling og for å drive politiske kampanjer.

Det har de siste ukene vært daglige demonstrasjoner i tettstedene i Vest-Sahara og i mange av universitetsbyene i Marokko hvor saharawier studerer.

Marokko og Vest-Saharas frigjøringsbevegelse POLISARIO står langt fra hverandre i striden om Afrikas siste koloni, men nå forbereder FN de første direkte fredsforhandlingene på ti år mellom partene.

Norsk appell.
Under forberedelsene til samtalene har Marokko satt i gang en bølge av arrestasjoner og overgrep mot saharawiske studenter, opplyser Støttekomitéen for Vest-Sahara, som mobiliserer mot overgrepene.

43 norske organisasjoner krever i et brev til den marokkanske innenriksministeren at angrepene på de saharawiske studentene må opphøre og at rettighetene deres må respekteres.

Appellen har fått støtte fra samtlige ungdomspartier, alle de nasjonale student- og elevorganisasjonene og en rekke store og små humanitære organisasjoner.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -