Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Marokko sensurerer Youtube
youtube_510.jpg

I pinsen stengte Marokko tilgangen til video-hjemmesiden Youtube. Nettsiden har blitt mye brukt av saharawiske aktivister for å laste opp filmmateriale av demonstrasjoner.
Publisert: 27.05 - 2007 22:26Printerversjon    
Youtube har de siste månedene blitt et viktig forum for saharawiske aktivister. Flere klipp av demonstrasjoner mot marokkanske myndigheter har blitt lagt ut på nettsidene. Det seneste klippet ble lagt ut like før helgen -av en demonstrasjon ved et universitet i Marokko.

Men fra lørdag 25. mai begynte bloggere i Marokko å melde at tilgangen til Youtube i landet skal ha blitt stengt for kunder av Maroc Telecom. En saharawisk menneskerettighetsorganisasjon i Vest-Sahara bekreftet dette til Støttekomiteen mandag. I dag kom også bekreftelsen fra organisasjonen Reportere Uten Grenser.

Marokkos internettsensur har dermed fått enda et offer. Fra tidligere har en rekke pro-vestsahariske hjemmesider blitt stengt for brukere i Marokko og okkuperte Vest-Sahara. Blant annet har hjemmesidene til Støttekomiteens søsterorganisasjon i Sveits, www.arso.org, med jevne mellomrom blitt stengt. Det har også sider som www.blogspot.com og www.anonymizer.com fordi de benyttes for å omgå den marokkanske internett- og pressesensuren. Også Google Earth skal være blokkert i Marokko.

Internettsensuren av Vest-Sahara-sider har gjentatte ganger blitt kritisert av Reportere Uten Grenser. Det ble også trukket fram av Committee to Protect Journalists, som i en kåring tidligere i mai rangerte Marokko som ett av de landene i verden med størst tilbakeskritt i ytringsfriheten over de siste fem årene.

Statens Pensjonsfond eier halvannen milliard kroner i det franske mediekonsernet Vivendi. Vivendi eier 51% av Maroc Telecom. Oljefondet hadde ved nyttår aksjer for 1,25 milliarder kroner i aksjer og 212 millioner kroner i obligasjoner i det franske selskapet Vivendi.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -