Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
- Helt uakseptabelt
el_khabar_510.jpg

Overgrepene mot de saharawiske studentene vekker harme hos norske organisasjoner. -Det internasjonale samfunnet må reagere, sier SAIH-leder Jonas Holmqvist. -Uakseptabelt, istemmer påtroppende leder i Studentenes Landsforbund, Olav Øye.
Publisert: 26.05 - 2007 16:34Printerversjon    
23. mai sendte 43 norske organisasjoner et brev til den marokkanske regjeringen, der det kreves at overgrepene mot saharawiske studenter må opphøre. Senere slang det seg på to til, slik at antall organisasjoner til slutt endte med 45.

Flere av de som har signert appellen, har også kommet med egne uttalelser.

– Studentene i Vest-Sahara er en svært viktig del av landets fremtid, og vi reagerer sterkt på marokkansk politis behandling av dem når de bruker sin demonstrasjonsrett slik den er nedfelt i FNs menneskerettighetskonvensjon, sier leder i SAIH, Jonas Holmqvist.

- Her må det internasjonale samfunnet reagere, og vi oppfordrer norske myndigheter til å ta saken opp med sine marokkanske kollegaer, sier Holmqvist.

Unge Venstre har samme vurdering.

– Vi kan ikke sitte stille og se på den forfølgelsen som saharawiske studenter nå utsettes for. Det trengs et sterkt internasjonalt press mot Marokko for å få slutt på overgrepene, sier internasjonal leder i Unge Venstre, Boye Bjerkholt.

– Marokkanske myndigheter må skjerpe seg kraftig, dette er helt uakseptabelt, sier Olav Øye, internasjonalt ansvarlig og påtroppende leder i Studentenes Landsforbund.

Leder i Norst Studentunion, Jens Maseng, sier til Universitas 30. mai at det er en plikt å støtte de saharawiske studentenes kamp for ytringsfrihet og grunnlag for demokratiske rettigheter.

– Den saharawiske frigjøringsbevegelsen Front Polisario og Marokko forbereder seg nå til de første direkte forhandlingene på ti år. Overgrepene mot de saharawiske studentene i Marokko kommer derfor på et svært uheldig tidspunkt, sier Richard Skretteberg, fungerende leder for rettighetsenheten i Flyktninghjelpen. - Flyktninghjelpen frykter at bølgen av arrestasjoner og en eskalering av volden nå kan forstyrre de forhandlingene som står på trappene. For at partene skal komme fram til en løsning, trengs ro og optimisme. Det er dessverre ikke tilfellet i dag, sier Skretteberg.

Appellen er også gjengitt på hjemmesidene til Norges Fredslag, Utdanningsforbundet, Industri og Energi, Human Rights House Foundation, Raftostiftelsen, Involve Yourself-kampanjen, australske Green Left.

Se dessuten pressedekning på Radio Nova, Sahara Press Service (Front Polisario, på fransk), Sahara Press Service (Front Polisario, på spansk), de algeriske avisene El Khabar (arabisk) og El Moujahid (fransk).  
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -