Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenposten: Banket opp av politiet - student mistet øyet
selt.jpg

Studenten Sultana Khaya fra Vest-Sahara ble banket opp av marokkansk politi. Les saken i Aftenposten, 23. mai 2007.
Publisert: 24.05 - 2007 13:12Printerversjon    
Av Elisabeth Rodum
Aftenposten, 23. mai 2007.

Det er daglige demonstrasjoner i tettstedene i Vest-Sahara og i mange av universitetsbyene i Marokko hvor saharawier studerer. Et trettitalls studenter fra Vest-Sahara har blitt utsatt for politivold i Marokko den siste uken, ifølge menneskerettighetsaktivister.

I ett av tilfellene ble studenten Sultana Khaya slått så kraftig at hun mistet sitt høyre øye. I forrige uke deltok hun i en demonstrasjon mot arrestasjoner og mishandling av studenter i feriebyen Agadir, da hun ble overfalt av det marokkanske sikkerhetspolitiet.

Les hennes vitnesbyrd.

- Kjernen i problemet er okkupasjonen og undertrykkelsen av befolkningen i Vest-Sahara. Marokkos okkupasjon er i strid med folkeretten, og den er svært brutal. Det foregår en utstrakt diskriminering av saharawier, og dette rammer også studentene i Marokko, sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara til Aftenposten.no

Vest-Saharas innbyggere har i årtier forgjeves ventet på å få avgjøre fremtiden for sitt okkuperte hjemland. FN har ikke klart å oppfylle sitt løfte om folkeavstemning, delvis på grunn av hindringer lagt i veien av Marokko.
AFRIKAS SISTE KOLONI

Vest-Sahara: Tidligere Spansk Sahara, også kalt Río de Oro («Gullelven»). Omstridt landområde ved nordvestkysten av Afrika; 266 000 km2. I 2004 ble folketallet anslått til 356 000 innb. I tillegg kommer over 100 000 som har søkt tilflukt i ørkenområdene i nabolandet Algerie.
Hovedstad: Laayoune.
1884: Spania koloniserer Vest-Sahara.
1957: Marokko gjør krav på territoriet.
1973: Frigjøringsbevegelsen POLISARIO dannes.
Juni 1975: Marokkos kong Hassan II bringer striden om territoriet inn for Den internasjonale domstolen i Haag, som fastslår at territoriets befolkning har rett til selvbestemmelse. Spania lover at sahrawiene skal få avgjøre sin fremtid i en folkeavstemning.
November 1975: Kong Hassan leder 350 000 ubevæpnede marokkanere på «Den grønne marsjen» inn i Vest-Sahara. Spania skrinlegger folkeavstemningen og går med på å overdra sin koloni til Marokko og Mauritania.
Desember 1975: Marokkos hær rykker inn i Vest-Sahara. POLISARIO til geriljakrig mot marokkanske og mauritanske styrker.
1979: Mauritania undertegner fredsavtale og gir avkall på sitt krav på Vest-Sahara.
1991: FN fremforhandler våpenstillstand og beslutter at folkeavstemning skal holdes i 1992.
1992-2004: Stadige utsettelser av folkeavstemningen og avvisningen av nye FN-forslag til en varlig løsning.
2004: Marokko fastslår at kongedømmet aldri vil oppgi suvereniteten over Vest-Sahara.
April 2007: Marokko foreslår at det omstridte territoriet blir en provins med stor grad av indre selvstyre. POLISARIO avviser at folkeavstemningen ikke skal kunne gi full selvstendighet.


Skarpe motsetninger.
Marokko og Vest-Saharas frigjøringsbevegelse POLISARIO står langt fra hverandre i striden om Afrikas siste koloni, men nå forbereder FN de første direkte fredsforhandlingene på ti år mellom partene.

Sikkerhetsrådet i FN vedtok 30. april en resolusjon som oppfordret partene til nye fredsforhandlinger, og disse skal etter planen starte i begynnelsen av juni.

Under forberedelsene til samtalene har Marokko satt i gang en bølge av arrestasjoner og overgrep mot saharawiske studenter, opplyser Støttekomitéen for Vest-Sahara, som nå mobiliserer mot overgrepene.

Norsk appell.
43 norske organisasjoner krever i et brev til den marokkanske innenriksministeren i dag at angrepene på de saharawiske studentene må opphøre og at rettighetene deres må respekteres. Appellen har fått støtte fra samtlige ungdomspartier, alle de nasjonale student- og elevorganisasjonene og en rekke store og små humanitære organisasjoner.

- Vi frykter at bølgen av arrestasjoner og en eskalering av volden nå kan forstyrre de forhandlingene som står på trappene. For at partene skal komme fram til en løsning, trengs ro og optimisme. Det er langt fra tilfellet i dag, sier Ronny Hansen.

Vest-Sahara ble okkupert av Marokko da de spanske kolonistene trakk seg ut i 1976. Rundt halve befolkningen lever nå i flyktningeleire, mens Marokko driver en aktiv bosettingspolitikk.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -