Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Marokko på jumboplass i pressefrihet
cpj2_510.jpg

En rapport fra Committee to Protect Journalists rangerer Marokko som ett av ti land i verden som har tatt flest skritt tilbake for pressefriheten i løpet av de siste fem årene. Rapporten ble lagt fram i dag.
Publisert: 02.05 - 2007 18:09Printerversjon    
                                                    Grafikk: CPJ.

Marokko er i selskap med land som Aserbajdsjan, Egypt, Cuba og den demokratiske republikken Kongo. Det skriver the Committee to Protect Journalists i rapporten "Backsliders" som ble lansert i dag. Rapporten ser på utviklingen i de minst åpne samfunnene i verden i dag over de siste 5 årene.

-Marokko skryter fortsatt over å ha den frieste pressen i Midtøsten, sier nestleder i CPJ, Robert Mahoney i forbindelse rapport-lanseringen.

-Men den marokkanske regjeringen har i det stille gradvis fjernet pressefriheten, ved å sende tre journalister i fengsel, og ved å angripe tre andre ledende journalister med politisk motiverte rettssaker, sier han.

Rapporten trekker særlig fram de politisk motiverte dommene mot pressen i Marokko. Les Marokko-kapittelet her.

”Sammen med Tunisia, er Marokko det arabiske land som leder i å fengsle journalister”, skiver rapporten, og trekker spesielt fram rettssaken mot redaktøren Ali Lmrabet, som ble dømt til å avstå fra å skrive i ti år.

Lmrabets forbrytelse var å ha skrevet for en spansk avis at saharawiene i flyktningleirene i Algiere var ekte flyktninger, og ikke kidnappet av Polisario, slik marokkanske myndigheter påstår.

Strenge presselover
Den uavhengige ukeavisen Le Journal Hebdomadaire har nylig blitt idømt en bot på 359700 dollar for å ha satt spørsmålstegn ved troverdigheten til et institutt som hevdet at Vest-Sahara var en del av Marokko, skriver rapporten.

Presselovene gjør at det er forbudt å kritisere kongen, og å hevde at Vest-Sahara ikke er en del av Marokko.

Organisasjonen poengterer at statspressen og regjeringen oppildner til protester mot uavhengig presse og konkluderer med at ”i Marokko har politisk motiverte rettssaker effektivt satt en stopper for en rekke av landets mest frittalende redaktører".

Marokkanske myndigheter er svært misfornøyde med ICJ-rapporten.

-Den er ensidig og brukes med politiske hensikter for å skade de marokkanske demokratierfaringene generelt, har Marokkos kommunikasjonsminister Nabil Benabdellah sagt til det marokkanske statlige nyhetsbyrået MAP.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -