Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norge må forsvare folkeretten i Vest-Sahara!
flag_510.jpg

I et leserinnlegg fra Dagsavisen i dag, krever Aps Marit Nybakk og SVs Ågot Valle (begge i Stortingets Utenrikskomité) at Norge legger press på Marokko og intensiverer sin støtte til FN.
Publisert: 24.04 - 2007 09:10Printerversjon    
Leserinnlegg i Dagsavisen 24.04.2007.

Norge må forsvare folkeretten!
Etter å ha sabotert FNs arbeid for å avholde en folkeavstemning i Vest-Sahara i over femten år, går nå Marokko tydelig ut og avslår folkeavstemning om uavhengighet som en løsning på Vest-Sahara-konflikten.

Ifølge en plan som Marokko la fram for FNs sikkerhetsråd sist uke, ønsker de nå å innlemme Vest-Sahara i kongedømmet. Dette er i strid med folkeretten, over 100 FN-resolusjoner og flere fredsplaner undertegnet av begge parter. Folket i Afrikas siste koloni har rett til selv å avgjøre sitt lands skjebne. Motstandsbevegelsen Front Polisario har derfor avslått Marokkos plan. I et eget forslag understreker Polisario at om folkeretten skal respekteres, må saharawiene lyttes til gjennom en FN-ledet folkeavstemning.

Den saharawiske statsdannelsen, Den Saharawiske Demokratiske Republikk (SADR), kontrollerer en fjerdedel av Vest-Sahara, er demokratisk oppbygd og fullverdig medlem av den Afrikanske Union. Over 80 land anerkjenner SADR, deriblant Afrikas stormakter Sør-Afrika, Nigeria og Algerie.

Det er ikke tilfeldig at land som i dag anerkjenner Vest-Sahara hovedsakelig består av utviklingsland og små stater. Blant dem er mange stater som selv har måttet kjempe for frihet fra okkupasjon og undertrykkelse, og prinsippfaste forsvarere av folkeretten, som i dag anerkjenner SADR.

Konflikten har vist at det er en total mangel på vilje hos vestlige stormakter til å legge press på Marokko for å avslutte okkupasjonen. Norsk politikk har alltid vært å forsvare folkeretten, og støtte saharawienes krav om folkeavstemning.

Norge må nå intensivere støtten til FNs bestrebelser på å løse Vest-Sahara-saken, som nå har store humanitære konsekvenser med over 150.000 saharawier i flyktningleire.

Ågot Valle (SV) og Marit Nybakk (Ap)
Medlemmer av Utenrikskomiteen

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -