Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sverige ber EU om å stanse ulovlig Vest-Sahara-fiske
el_aaiun_harbour_510.jpg

Sverige gjentok denne uken at EUs fiskeriavtale med Marokko er ulovlig. Den kontroversielle avtalen, som trådte i kraft i år, gjør det mulig for europeiske fiskebåter å tråle farvannene i okkuperte Vest-Sahara. Sverige ber nå EU-kommisjonen overvåke at ingen fiskebåter kommer inn i de okkuperte farvannene.
Publisert: 21.04 - 2007 13:34Printerversjon    
Det var i fjor at EU forhandlet fram en ny fiskeriavtale med Marokko. Avtalen lar fiskebåter tråle områder ”under marokkansk jurisdiksjon”. Den tvetydige formuleringen gjør at Vest-Saharas farvann i praksis er omfattet av avtalen.

Til tross for protester, nektet EU-kommisjonen å endre formuleringen. Dermed er det fritt fram for europeiske båter å fiske både i marokkanske og vestsahariske farvann.

I en konferanse i EU-parlamentet denne uken, gjentok Sveriges EU-minister, Cecilia Malmström, at avtalen dermed er ulovlig.

-For at den skal være lovlig, må den tydelig komme det saharawiske folk til nytte, og folket må ha vært konsultert. Det hadde ikke skjedd da avtalen ble inngått, og det har ennå ikke skjedd, sa Malmström.

Hun ber også om at EU-kommisjonen overvåker at ingen EU-båter kommer inn i Vest-Saharas farvann.

-Ifølge internasjonal lov har ikke Marokko rett til å disponere naturressursene i Vest-Sahara for sine egne formål, ettersom territoriet ikke er en del av Marokko, sa den svenske statsråden.

Sverige stemte imot avtalen da Eu behandlet den i 2006, og kaller den i strid med internasjonal lov. FNs tidligere under-generalsekretær for juridiske saker, Hans Corell, slutter seg til den svenske vurderingen. Corell lagde i 2002 denne vurderingen av naturressursutvinning i Vest-Sahara.

I en parodisk rettslig vurdering, brukte EU-kommisjonen den samme Corell-vurderingen som grunnlag da de definerte avtalen som i tråd med internasjonal lov. En vurdering publisert av den spanske juristen Carlos Ruiz-Miguel 20. april 2007 bekrefter at fiskeriavtalen i sin nåværende form er ulovlig.

Nær 200 EU-parlamentarikere stemte også imot avtalen, men den ble likevel vedtatt.

Flertallet av fiskelisensene som Marokko har gitt EU, har havnet hos Spania. De første spanske båtene reiste mot marokkansk-saharawiske farvann i april i år.

At Sveriges regjering kaller avtalen ulovlig, gjør at den nåværende regjeringen i Sverige følger samme politikk som den forrige regjeringen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -