Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fem års fengsel for El Ouali
el_ouali_510.jpg

Den saharawiske ungdommen El Ouali Amidane ble i går ettermiddag dømt til 5 års fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon i oktober i fjor. En saharawi som skulle delta ved rettsmøtet ble stoppet av politiet og torturert.
Publisert: 18.04 - 2007 10:14Printerversjon    
I går formiddag tryglet hans søster, Rabab, om norsk hjelp. Lillebroren ventet da på sin dom i El Aaiun. Dommen mot ham ble den strengeste hittil i år.

I en parodi av en rettssak, ble El Ouali og de to andre politiske fangene idømt strenge straffer. El Ouali Amidane og Bachri Ben Taleb ble begge dømt til 5 års fengsel, mens Yahdih Etarouzi fikk halvannet år.

En saharawisk menneskerettighetsaktivist som kom for å delta i rettsmøtet ble stoppet på veien, tatt med ut av byen og torturert.

Truet med vold
-En ekstremt streng dom, utelukkende basert på deres meninger, sier Aminatou Haidar på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Selv ble hun -og en rekke andre saharawiske aktivister og pårørende- nektet å komme inn i rettslokalet. Rettslokalet skal ha vært fullstendig omringet av marokkansk politi. Haidar ble truet med vold om hun forsøkte seg å komme inn i bygningen. Hele resten av dagen ble hun fulgt av to politibiler.

Haidar forklarer at rettssaken skal ha vært svært tøff, både for de dømte og for deres advokat.

-Den saharawiske advokaten ble skjelt ut av den statlige anklageren, sier hun.

En del av dommen gikk ut på at aktivistene kjenner Haidar og de øvrige ledende menneskerettighetsaktivistene personlig.

Torturert
Klokken ni samme morgen ble lederen av lokallaget av menneskettighetsorganisasjonen ASVDH, Mohamed Tahlil, stoppet i en politikontroll utenfor El Aaiun by, på vei til rettsmøtet. Det skriver organisasjonen i en epost til Støttekomiteen.

Tahlil bor til daglig i byen Boujdour lenger sør i landet, og satt tidligere i fengsel sammen med Haidar.

Politibetjentene tok Tahlil med til polisitasjonen der han ble holdt til klokken 20 samme kveld. Han fikk bind for øynene, ble bundet, og ble tatt med til et ukjent sted, der han ble torturert. Blant annet ble han kledt naken og slått over hele kroppen, mens han var bundet. Torturistene kastet kaldt vann over ham, hvorpå de fortsatte torturen.

Klokken 23 om kvelden brakte politiet Tahlil til østsiden av El Aaiun, der han ble dumpet på gaten. Tahlil, som har vært igjennom flere episoder av liknende sort, er for øyeblikket i en kritisk tilstand, har akutte smerter, og har problemer med å gå. Mobiltelefonen hans er konfiskert. Kl. 16.30 onsdag 18. april møtte han opp på politistasjonen for å få tilbake telefonen. Han ble da satt i en politibil og returnert til hjembyen Boujdour, med beskjed om å ikke returnere til El Aaiun.


Domstolen utsatte ankesakene mot Bhaha Mohamed Salem, Mohamed Mouloud Elhajaj, Daida Abdessalam, Elyazid Ben Ammar, Sheik Ben Allal og Zougham Ghali til 15. mai 2007. De seks ungdommene hadde anket dommer de fikk 20. mars i år.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -