Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sinvest-eier i farlig farvann
peregrine_3_510.jpg

Det indiske riggselskapet Aban som nylig kjøpte opp norske Sinvest har leid ut en rigg som senere i år kan tas i bruk i okkuperte Vest-Sahara. FN definerer videre oljeleting i Vest-Sahara som ulovlig.
Publisert: 15.04 - 2007 13:14Printerversjon    
I februar i år fikk det indiske selskapet Aban kontrollen over det norske riggselskapet Sinvest. Aban er et selskap som senere i år kan bli innblandet i den kontroversielle marokkanske oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara.

Før oppkjøpet av Sinvest tok til, leide inderne ut en av sine egne rigger til det amerikanske oljeselskapet Kosmos Energy. Kosmos er det eneste utenlandske selskapet som i dag leter etter olje offshore okkuperte Vest-Sahara.

Borefartøyet som Kosmos chartret fra Aban 23. februar 2006 heter Peregrine III (fotografert over). Ifølge Kosmos skal Aban-riggen brukes i Vest-Afrika i løpet av 2007. Kosmos har aktiviteter i mange land i Vest-Afrika, og det er uklart om riggen også vil bli benyttet i Vest-Sahara. Men ifølge en presentasjon som Kosmos holdt i 2005, planlegger selskapet å bore i Vest-Sahara innen utgangen av 2007. Den eneste riggen de da vil ha tilgjengelig, er nettopp Aban-fartøyet.

Boring i Vest-Sahara vil være tydelig i strid med internasjonal lov, i strid med lokalbefolkningens ønsker og kan føre til en alvorlig opptrapping av konfliktnivået i Vest-Sahara.

Kastet ut fra Oljefondet
Kosmos ble første gang engasjert i Vest-Sahara i 2005, da de kjøpte seg inn med 30% i leteblokken Boujdour der Kerr-McGee var operatør. Oppdraget ble svært kritisert, og en rekke aksjonærer solgte seg ut av Kerr-McGee. Oljefondet var blant aksjonærene som mislikte avtalen med Marokko, og ekskluderte Kerr-McGee fra sin portefølje. Etter at Kerr-McGee forlot området, signerte Kosmos 3. mai 2006 en omfattende avtale med det marokkanske statsoljeselskapet ONHYM. Samme måned åpnet Kosmos et kontor i Marokko, uten å ha andre engasjementer i Marokko enn Boujdour-avtalen.

Kosmos er privateid, og ikke børsregistrert i USA. Det gjør det vanskeligere å få informasjon fra selskapet. ”Vi trenger ikke snakke med dere”, har Kosmos-ledelsen sagt til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Marokko har store planer for å speede opp oljeletingen i Vest-Sahara. I sin strategi for 2005-2009 sier ONHYM at Vest-Sahara ”fortsatt er underutforsket, og skal bli gjenstand for et intensivt utforskningsprogram, med hensikt å bevise potensielle oljeforekomster i området”.

Kosmos står sentralt i denne strategien. På et kart fra Marokkos statsoljeselskap ONHYM, er Kosmos’ leteblokker tydelig markert utenfor Boujdour.

Kosmos er et selskap med flere omstridte engasjementer. På fotografiet til venstre er styreformannen og direktøren i Kosmos, Jim Musselman, avbildet sammen med en representant for regjeringen i diktaturet Ekvatorial-Guinea. Bildet er hentet fra selskapets egne hjemmesider.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -