Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Verdensmagasinet X: Vil ta opp Vest-Sahara-saken
jagland2_510.jpg

I løpet av sitt fem dager lange offisielle besøk i Marokko, vil Stortingspresident Thorbjørn Jagland ta opp menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara med marokkanske myndigheter. Jagland vil legge press på marokkanske myndigheter for å få sendt en nordisk delegasjon inn i det okkuperte området, og han mener det omstridte rådet for Vest-Sahara-saker er å betrakte som en del av en okkupasjonspolitikk.
Publisert: 02.04 - 2007 20:43Printerversjon    
Av Per Kristian C. Nielsen
I Marrakech, Marokko
Verdensmagasinet X, 2. april 2007

I en årrekke har Thorbjørn Jagland vært en drivkraft i norsk politikk i Palestina-spørsmålet. Nå er han på et fem dagers offisielt besøk i Marokko. På møte med Marokkos utenriksminister Muhammed Benaïssa i Rabat i morgen skal Jagland ta opp den mindre kjente konflikten i Vest-Sahara.

– Jeg har lenge vært opptatt av denne konflikten, sier Jagland. – Men det har ikke vært så godt synlig i offentligheten, fordi pressen ønsker å fokusere på mer voldelige konflikter.

I tillegg til møtet med Benaïssa i morgen vil Stortingspresidenten senere i uken møte Statsminister Driss Jettou. På møtene ønsker han å ta opp menneskerettighetssituasjonen for befolkningen i Vest-Sahara, saharawiene.

– Ser du noen paralleller mellom saharawienes situasjon og palestinernes?

– Det er vanskelig å trekke tydelige linjer mellom de to konfliktene. Begge nasjoner krever større selvstyre, men saharawier som bor i flyktningleirene lever nok under tøffere forhold enn de fleste palestinere, sier Jagland til Verdensmagasinet X.

Det er sannsynlig at Jagland på møtene med ministrene vil bli presentert for Marokkos nylige autonomiforslag for Vest-Sahara. Forslaget er hittil ikke offentlig kjent, men flere stater har hittil blitt informert om hovedlinjene. Utspillet, som vil legges fram for Sikkerhetsrådet i april, innebærer at området skal innlemmes som en del av Marokko. Med dette avviser Marokko FN-kravet om folkeavstemning.

– En del av okkupasjonspolitikken
Senere i uken skal Jagland dessuten møte lederen i Corcas – et råd for Vest-Sahara-saker – utnevnt av den marokkanske kongen, Muhammed VI. Rådet har vært omstridt, fordi det er blitt ansett som en del av Marokkos okkupasjonspolitikk. Jagland erklærer seg nå enig i denne kritikken.

– Har et slikt råd en reell legitimitet i en sak som denne?

– Om det har legitimitet er et definisjonsspørsmål. Det er mulig saharawiene føler at Corcas opptrer partisk, men rådet har uansett startet en prosess. Likevel er det på det rene at rådet er en del av den marokkanske okkupasjonspolitikken, sier Jagland.

I et separat intervju med TV2 Nyhetskanalen senere i dag la Jagland til at ethvert forslag må baseres på respekt for folkeretten.

Delegasjoner avvist
Marokkanske myndigheter har ved to anledninger de siste årene nektet delegasjoner fra de nordiske ambassadene i Rabat å reise inn i de okkuperte områdene for å snakke med saharawiske representanter. Også dette ønsker Stortingspresidenten å diskutere med ministrene.

- Vil du ta opp Norges gjentatte forsøk åp å få sende en ambassadedelegasjon inn i det okkuperte området, for å snakke med saharawiske representanter?

- Vi jobber nå med å sende en nordisk ambassadedelegasjon. Dette skal jeg snakke med vår ambassadør i Rabat om, kommende onsdag, sier Jagland til Verdensmagasinet X.  

Fem norske journalister er kastet ut av Vest-Sahara og Marokko etter at de har ønsket å dekke Vest-Sahara-saken. Mens Marokko har sperret tilgangen for mange norske og utenlandske delegasjoner til Vest-Sahara, rapporterer Amnesty om stadige overgrep mot sivilbefolkningen i området.

Per Kristian C. Nielsen er norsk frilansjournalist    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -