Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Jagland til Marokko
jagland_510.jpg

- En god anledning til å ta opp overgrepene i okkuperte Vest-Sahara, mener Støttekomiteen.
Publisert: 02.04 - 2007 10:57Printerversjon    
Stortingspresident Thorbjørn Jagland reiser lørdag på fem dagers offisielt besøk til Marokko. Der skal han ha møte med lederen i Corcas, et kongelig nedsatt råd for Vest-Sahara-saker.

Ifølge den offisielle marokkanske nyhetstjenesten MAP torsdag, skal Jagland treffe Marokkos statsminister Driss Jettou, Utenriks- og samarbeidsminister Mohammed Benaïssa, samt den marokkanske parlamentspresidenten Abdelwahed Radi.

I tillegg er det planlagt et møte mellom Jagland og Khalihenna Ould Errachid, leder av Corcas, Conseil royal consultatif pour les affaires sahariennes.

Nedsatt av kongen
Jaglands besøk er sammenfallende med Marokkos internasjonale offensiv for å mobilisere støtte til sitt forslag til løsning på Vest-Sahara-konflikten. Etter å ha motarbeidet FNs forsøk på å få gjennomført en folkeavstemning i Vest-Sahara siden 1991, foreslår Marokko nå at Vest-Sahara skal innlemmes som en del av kongedømmet, gjennom en såkalt autonomiplan.

En av Marokkos mest synlige aktører i å fremme den nye autonomiplanen, er Corcas. Som det framgår av navnet, er Corcas et kongelig nedsatt råd for Sahara-saker. Corcas følger det marokkanske diplomatiske korpset rundt på internasjonale lobby-turer for å fremme Marokkos forslag.

Når kongen hevder at Marokkos løsningsforslag for konflikten har støtte i befolkningen, vises det alltid til at Corcas tilslutter seg planen. Løsningen har imidlertid mottatt støtte verken fra FN eller fra Front Polisario, og er svært upopulær blant den saharawiske befolkningen i det okkuperte landert og i flyktningleirene i Algerie.

Corcas-rådet kan vanskelig sies å representere den saharawiske befolkningen ettersom hverken medlemmene eller ledelsen er valgt, men håndplukket av den marokkanske kongen

Oppfordrer Jagland
Lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, er glad for at norske representanter besøker Marokko og fører dialog med marokkanske representanter om spørsmål av felles interesse, som okkupasjonen av Vest-Sahara og mulige løsninger på konflikten.

-Vi vil oppfordre Jagland til å aktivt og utvedytig fremme det offiselle norske synet på den illegale okkupasjonen, sier Hansen.

-En bred norsk opinion har til stadighet vist stor bekymring for de veldokumenterte marokkanske overgrepene mot sivile saharawier og sabotasjen av FNs fredsplan. Vi håper Jagland kan ta med seg dette budskapet inn i møtene med Marokkos myndigheter, sier Hansen.

Norge og de norske politiske partiene har konsekvent støttet det saharawiske folks rett til selvbestemmelse, og anerkjenner ikke Marokkos krav på Vest-Sahara.

Under landsmøtet i 2005, vedtok Arbeiderpartiet følgende uttalelse:
"FNs rolle i konflikten forblir sentral og vi støtter FNs fredsplan i tillegg til andre løsninger som partene kan komme frem til i samarbeid med generalsekretærens sendebud for området. Slike løsninger må baseres på folkerettslige prinsipper og folkets rett til selvbestemmelse. Før konflikten er løst må ikke norske kommersielle aktører drive virksomhet i de okkuperte områdene, eller drive petroleumsvirksomhet på sokkelen utenfor Vest-Sahara. Norge må legge press på marokkanske myndigheter for å forbedre menneskerettighetssituasjonen for befolkningen i Vest Sahara."

Norsk UD var nylig på besøk i de saharawiske flyktningleirene i Algerie. Last ned rapporten deres her.

Se også dekning i NTB, 31.03.2007 og leder i Dagsavisen 2.april 2007.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -