Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Støttekomiteen møtte Brasils utenriksminister
amorim_hansen_510.jpg

Utenriksministeren av Brasil, Celso Amorim, ble briefet om situasjonen i Vest-Sahara i løpet av hans korte besøk i Norge.
Publisert: 26.03 - 2007 10:41Printerversjon    
Da Brasils utenriksminister Celso Amorim nylig var på et kort besøk i Oslo hadde han et timelangt møte med representanter for Støttekomiteen for Vest-Sahara og Flyktninghjelpen. Hovedtema for møtet var den prekære humanitære situasjonen for de saharawiske flyktningene og menneskerettighetssituasjonen i det okkuperte Vest-Sahara.

Amorim var i Norge kun én dag, men valgte likevel å presse inn møtet med Støttekomiteen og Flyktninghjelpen mellom møtene med Norges utenriksminister og utviklingsminister.

De saharawiske flyktningene har levd i teltleire i eksil i Algerie siden den marokkanske invasjonen i 1975. De siste årene har bistanden til flyktningene blitt dramatisk redusert. Denne nedgangen i bistanden, kombinert med grove overgrep fra marokkanske okkupasjonsstyrker i Vest-Sahara øker nå faren for sult, ny destabilisering og nederlag for den FN-ledede observatøroperasjonen MINURSO.

Støttekomiteen for Vest-Sahara og Flyktninghjelpen ba derfor Brasil å bruke sin tyngde som politisk og økonomisk stormakt til å forsvare saharawienes rettigheter i internasjonale fora. Brasil er medlem i FNs Menneskerettighetsråd og anses å være blant favorittene til en plass i ved en eventuell utvidelse av FNs Sikkerhetsråd.

Kun to dager før møtet i Oslo diskuterte utenriksminister Amorim temaet Vest-Sahara med den marokkanske utenriksministeren Mohammed Benaïssa, som besøkte Brasília for å forklare og promotere Marokkos nye plan for Vest-Sahara.

Utenriksminister Amorim lyttet derfor spesielt oppmerksomt til Støttekomiteens og Flyktninghjelpens syn på situasjonen, som tydeligvis avvek betydelig fra det syn den marokkanske utenriksministerens hadde lagt for dagen.

Støttekomiteen var representert ved leder Ronny Hansen, og Flyktninghjelpen ved generalsekretær Tomas Colin Archer. Flyktninghjelpen en av Norges største nødhjelpsorganisasjoner, med 2000 ansatte i over 20 land. Flyktninghjelpen har siden 2005 vist et sterkt engasjement for Vest-Sahara, og spesielt de saharawiske flyktningene i Algerie.

En rekke andre tema ble også drøftet under møtet, blant annet Øst-Timor, Colombia og Haiti.

Foto: Utenriksminister Celso Amorim (t.v.) og Støttekomiteens leder Ronny Hansen. Hansen jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen.

Les mer om Flyktninghjelpens syn på Vest-Sahara-saken her:
www.vest-sahara.no/index.php?parse_news=single&cat=49&art=332    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -