Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
– Frustrasjonen øker for hver dag
daddachy_solheim_510.jpg

Den Raftopris-belønnede frigjøringsaktivisten Sidi Mohammed Daddach var på norgesbesøk i februar. Daddach mener de stadige demonstrasjonene mot Marokko i de okkuperte områdene nå kan bli voldelige, og ber om norsk hjelp for å overvåke menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara. Verdensmagasinet X, 2/07.
Publisert: 13.03 - 2007 15:08Printerversjon    
Av Øystein Meland
Verdensmagasinet X, 02/07.

Under møtet med utviklingsminister Erik Solheim i Oslo ba Daddach norske myndigheter om hjelp til å få overvåket menneskerettighetssituasjonen. Den marokkanske kolonimakten utfører ifølge Daddach jevnlige overgrep, og han frykter at de gjentatte demonstrasjonene kan resultere i voldelige sammenstøt mellom Vest-Sahara-aktivister og marokkansk politi. Et forslag fra Daddach er å utvide mandatet til FN-styrkene som allerede befinner seg i Vest-Sahara. Denne FN-styrken har til nå hatt som oppgave å overvåke våpenhvilen og forberede folkeavstemningen.

Anerkjennelse
– Med mindre Marokko merker et økt press fra det internasjonale samfunn, vil de bare fortsette å motarbeide fredsplanene de har signert. Jeg oppfordrer Norge til å anerkjenne Vest-Sahara-republikken slik så mange andre land har gjort, sa Daddach. Under møtet med Solheim fremhevet Daddach norske organisasjoners og myndigheters solidaritet med det saharawiske folk.

Som Verdensmagasinet X skrev i forrige nummer (6/06), var Sidi Mohamed Daddach inntil november i fjor underlagt reiseforbud. Marokkanske myndigheter hadde beslaglagt passet hans allerede i 2003, noe som hindret ham i å reise til Norge for å delta på jubileumsfeiringen til Raftostiftelsen i Bergen. Daddach var invitert dit sammen med andre tidligere vinnere av den internasjonalt anerkjente menneskerettighetsprisen.

Flyktningleire
Bare uker etter at norske organisasjoner igangsatte en aksjon mot marokkanske myndigheter, fikk han imidlertid passet sitt tilbake. Like etter reiste Daddach til de saharawiske flyktningleirene i Algerie for å besøke slektninger. Under sitt besøk i Norge fortalte Daddach om hvor sjokkert han var over å se situasjonen i flyktningleirene, og han fortalte om den dårlige helsetilstanden som blant annet hans egen familie lider under i leirene. Daddach fremførte overfor Solheim et ønske om økt norsk bistand til flyktningleirene.

Etter hva Verdensmagasinet X kjenner til, foreligger det foreløpig ingen konkrete planer i UD eller hos norske organisasjoner for en opptrapping av norsk bistand til Vest-Sahara, eller til flyktningleirene i Algerie.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -