Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
BT: Refser norsk reder i Vest-Sahara
midoy_dakhla_510.jpg

Ett av skipsreder Kristian Eidesviks selskap er storinvestor i omstridte Vest-Sahara. UD fraråder dette. - Tyveri av våre ressurser, sier aktivist Aminatou Haidar. Bergens Tidende 10.03.07.
Publisert: 11.03 - 2007 10:51Printerversjon    
Av Ingvild Rugland
Les hele saken i Bergens Tidende, 10. mar. 2007 (EKSTERN LINK)

Aminatou Haidar (40) er menneskerettighetsforkjemper fra Vest-Sahara. Raftostiftelsen og Amnesty har invitert henne til byens 8. mars-feiring.

Hun er opprørt over vestlige selskaper som engasjerer seg i Vest-Sahara, et område som er okkupert av Marokko. Kristian Eidesvik er styreleder og medeier i selskapet Sjøvik, som har drevet fiskerivirksomhet utenfor Vest-Sahara i ett år.

- Pengene går direkte til Marokko. Det er tyveri av Vest-Saharas ressurser, sier Haidar.

UD fraråder
Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper å drive forretningsvirksomhet i det okkuperte området.

Det bryr ikke Sjøvik-gruppen seg om.

- Vi er ikke blitt frarådet noe av UD. Vi har kun fått beskjed av Garantiinstituttet for eksportkreditt at de ikke gir støtte til vårt prosjekt, sier administrerende direktør Odd Kjell Sjøvik.

Han mener fiskeriprosjektet er bra for befolkningen i Vest-Sahara.

- Prosjektet går ut på å høste av de ressursene som finnes utenfor kysten av Vest-Afrika. Regionen har et ønske om å utvikle sin fiskeindustri, både landbasert og til sjøs, sier Sjøvik.

Det norske oljefondet investerte tidligere i det amerikanske energiselskapet Kerr McGee, men trakk seg ut på grunn av selskapets virksomhet i nettopp Vest-Sahara.

FN jobber med å løse konflikten, og USA legger press på Marokko for å få til en løsning.

Tortur
Aminatou Haidar forteller om en hverdag i Vest-Sahara som dreier seg om vold og tortur mot sivilbefolkningen, flere hundre politiske fanger og mangel på ytringsfrihet. Selv har hun vært fengslet to ganger. Første gang i fire og et halvt år, siste gang i syv måneder i 2005.

Så lenge det er konflikt om Vest-Saharas situasjon, kan ikke Haidar forstå hvorfor bedrifter kan drive virksomhet der.

- Det er å anerkjenne Marokko som okkupasjonsmakt. Fortsetter selskapene med virksomheten, vil vår situasjon fortsette, sier Aminatou Haidar.

8. mars-feiringen i Bergen er iskald. Et helt annet klima enn Aminatou Haidar er vant til. Likevel er hun strålende fornøyd.

- Det er utrolig at det ikke er politi å se noe sted. Hjemme har vi ikke rett til å demonstrere, sier Haidar.

På grunn av sitt engasjement for selvstendighet for Vest-Sahara, har myndighetene tatt kontroll over lønnen hennes. Hun får rett og slett ikke penger.

- Jeg lever på familien min, mens min eks-mann tar seg av mine to barn, forteller hun.

- God samvittighet
Odd Kjell Sjøvik mener prosjektene til Sjøvik er bra for lokalbefolkningen.

- Vi gir den fattige befolkningen mulighet til å høste utenfor kysten deres, og vi gir de fattige arbeid. Dette kommer lokalbefolkningen til gode, sier Sjøvik.

- Hva synes du om at sivile blir torturert og fengslet uten grunn?

- Vi hører mange sånne fortellinger, og det hadde vært fint om norsk presse hadde satt seg inn i begge sider av konflikten, sier Sjøvik.

- Vi har god samvittighet, legger han til.


- Ikke problematisk
Kristian Eidesvik mener engasjementet utenfor Vest-Sahara er helt uproblematisk.

- Jeg har aldri tenkt at dette var noe problem, sier Kristian Eidesvik.

Han er medeier og styremedlem i selskapet som opererer utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara.

At Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper «økonomisk samkvem» med Vest-Sahara, er noe Eidesvik kaller «FN-problematikk».

- Vi reflekterer over det, men vi har vel ikke tatt det spesielt inn over oss. Jeg har ikke tenkt å ta det opp i styret, for å si det sånn. Vi vet jo om det, sier Kristian Eidesvik.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -