Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
-Vi har retten på vår side
haidar510.jpg

Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar feiret kvinnedagen 2007 i Bergen. Skrevet av styreleder i Raftostiftelsen, Arne L. Lynngård.
Publisert: 09.03 - 2007 10:20Printerversjon    
- Kvinner blir tortuert og voldtatt og vi har ingen rettssikkerhet

Av Arne L. Lynngård, styreleder i Raftostiftelsen

Aminatou Haidar feiret den internasjonale kvinnedagen i Bergen 8. mars. Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten uttalte at det er stor forskjell å markere kvinnedagen i Norge sammenlignet med Vest-Sahara. - Her kan man gå i tog og feire i fred og frihet. I Vest-Sahara blir kvinner og ungdommer banket opp av okkupasjonsmakten hvis vi går ut på gaten og demonstrerer.

Haidar var invitert til Bergen av Amnesty International Norge og Raftostiftelsen for å markere 8. mars. Det var et dystert bilde av situasjonen i Vest-Sahara Aminatou Haidar beskrev for en interessert forsamling på Raftohuset torsdag kveld.

- Det er en dramatisk situasjon. Offentlige markeringer og tilløp til demonstrasjoner blir slått hardt ned på. Hundrevis blir torturert. Hus og innbo til aktivister blir ødelagt. Politiske fanger blir torturert. Skoler blir omgjort til politistasjoner og barn og unge kalles inn til avhør på sine egne skoler, sier Haidar.

Hun beskrev hvordan aktivister som først var brutalt banket opp eller torturet av sikkerhetsstyrkene, ble kjørt 50 km ut i ørkenen og forlatt i svært forkommen tilstand.

- I Vest-Sahara har vi ikke ytringsfrihet, ikke forsamlingsfrihet og ikke lov å danne organisasjoner. Vi kan heller ikke reise hvor vi vil og det er vanskelig å få pass. Jeg har pass og kan reise internasjonalt bare på grunn av press på Marokko fra USA, forsetter Haidar.

Hun hevdet at det er viktig å bryte informasjonsmonopolet som Marokko prøver å opprettholde.

- Informasjon om hva som foregår i Vest-Sahara når i begrenset grad det internasjonale samfunnet på grunn av at Marokko hindrer journalister å komme inn i det okkuperte territoriet.

Saharawiske menneskeretighetsaktivister har begynt å bruke internett for å spre informasjon om brudd på menneskerettighetene i landet, men hun oppfordrer vestlige journalister og menneskerettighetsorganisasjoner til å prøve og reise til det okkuperte territoriet.

Marokko bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara fordi de ikke respekterer retten saharawiene har til selvbestemmelse. Aminatou Haidar takker derfor internasjonale observatører som tidligere har vært tilstede under rettssaker mot aktivister. Det har bidratt til fortgang i rettsaker og mildere dommer.

- Situasjonen i Vest-Sahara er et spørsmål om avkolonisering og vi har retten på vår side. Saharawiene må få bestemme over landets fremtid gjennom et fritt og demokratisk valg med FN-observatører til stede.

Haidar sier at saharawiene begynner å bli utålmodige med over 30 år med lidelse.

- Vår fredelige motstandskamp har ikke gitt resultater. Internasjonale mediers søkelys rettes heller mot konflikter med utstrakt bruk av vold og terror. Internasjonal solidaritet med folket i Vest-Sahara er derfor svært viktig. Norge kan gi et viktig bidrag med å være det første europeiske landet som anerkjenner republikken Vest-Sahara, avslutter Haidar.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -