Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenbladet: Svensk journalist tatt i Vest-Sahara
lars_bjork_510.jpg

Marokkanske myndigheter har igjen pågrepet en vestlig journalist som interesserer seg for Vest-Sahara.
Publisert: 21.02 - 2007 12:02Printerversjon    
Stavanger Aftenblad, 21.02.07
Tor Dagfinn Dommersnes

Pågrepet
Den svenske frilansjournalisten Lars Björk ble mandag kveld anholdt av marokkansk politi i Vest-Saharas hovedstad El Aauin. Han var i går kveld ikke formelt siktet, men var under flere avhør blitt beskyldt for både «oppfordring til opptøyer», «kontakt med al-Qaida» og «Polisario-sympatier».

Desperate
– Dette viser hvor desperate marokkanske myndigheter er blitt, sier lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, til Aftenbladet.

– De har den siste tiden drevet en voldsom sjarmoffensiv overfor utenlandske myndigheter fordi de snart skal legge fram en plan for den framtidige statusen til Vest-Sahara. Derfor arresterer de nå journalister som skriver om protestene fra sahrawiene.

Det var under dekningen av en slik demonstrasjon av journalist Lars Björk, som pleier å levere artikler til det svenske telegrambyrået TT, ble arrestert. Björk hadde alle pressepapirer i orden da han ble pågrepet. Både kamera, pass og pressekort er konfiskert, og han har vært i avhør.

Krig
– Tålmodigheten til folk som sitter i flyktningleirene tar snart slutt, sier Hansen. I verste fall kan det ende med væpnet konflikt igjen, og det er Marokkos regjering som har ansvaret.

Pågripelsen av Lars Björk ble i går tatt opp i EU-parlamentet, og organisasjonen Reportere Uten Grenser (RSF) arbeidet med å skaffe ham advokat.

Se Aftenbladet-artikkelen i PDF.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -