BT: Sultestreiker for mat og medisiner
Article image

Tretti politiske fanger i Vest-Sahara har siden slutten av januar sultestreiket i protest mot den dårlige behandlingen de får av marokkanske myndigheter. Bergens Tidende, 18.02.2007

Publisert 19. februar 2007

Raftoprisvinneren fra 2002, Sidi Mohamed Daddach, oppfordrer norske myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner om å legge press på myndighetene i Marokko for å løslate de politiske fangene.

- Hvordan vet dere at de er politiske fanger?

- De ble arrestert etter en demonstrasjon for rettighetene til folket i Vest-Sahara. Og selv om myndighetene i Marokko ikke anerkjenner verken politiske fanger eller samvittighetsfanger, vet vi jo hvorfor de er arrestert, sier Daddach.

Passet tilbake
Daddach vet hva politisk press kan bety. Han har nylig fått passet sitt tilbake etter å ha vært fratatt det i over tre år. Og sier at det er det internasjonale presset, bl.a fra Raftostiftelsen, som har bidratt til dette.

Nå er han i Norge for å markere jubileet for Rafto-prisen som han ikke fikk være med på i fjor. Han har deltatt på seminarer og diskusjoner både i Bergen og i Oslo, og denne helgen deltar han på et større arrangement på United World College i Fjaler.

Han insisterer på at vinteren i Bergen er bedre enn i Oslo der han sitter med to skjerf rundt halsen, toppluen trukket godt ned og selbuvotter på hendene.

Dagliglivet
Han er bekymret for den politiske utviklingen i Vest-Sahara. Tilfeldige arrestasjoner og fengslinger, slag og spark.

Og internasjonale diplomater og menneskerettighetsobservatører holdes ute av marokkanske myndigheter.

Selv holdes han under konstant overvåking - det er politi i hele nabolaget, og han følges der han går. Med ujevne mellomrom innkalles han til politiet, eller blir hentet.

- Hvordan er din egen helse?

- Det er mange som har det verre enn meg. Jeg har problemer med synet og med tennene, det er sår fra tiden i fengselet som ikke gror. Med det er ikke så farlig, sier Daddach som har tilbrakt halve livet i fengsel for Vest-Saharas uavhengighet.

Frankrike og Spania
Daddach er overbevist om at det bare er et massivt press fra de to tidligere kolonimaktene Frankrike og Spania som kan føre til at Marokko viser vilje til å få en fortgang i den FN-prosessen som de selv har gitt tilslutning til.
 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024