Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
-Takk, Norge!
daddach_oslo_510.jpg

I går møtte raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach Utviklingsminister Erik Solheim. Daddach takket for den norske solidariteten med sitt folk, og ba om hjelp til å beskytte sivile saharawier i de okkuperte områdene mot marokkanske overgrep.
Publisert: 16.02 - 2007 10:37Printerversjon    
Denne uken er menneskerettighetsaktivisten Sidi Mohammed Daddach på et ukeslangt besøk i Norge. Daddach vant den Bergens-baserte Raftoprisen i 2002, for sitt arbeid for menneskerettigheter i marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Det har kostet ham 24 år i marokkanske fengsler. I går appellerte han norske myndigheter om mer innsats.

-Frustrasjonen i de okkuperte områdene øker for hver dag, sa Daddach til Solheim i går formiddag.

Den saharawiske befolkningen i Vest-Sahara er stadig mer frustrert over overgrepene fra okkupasjonsmyndighetene. Daddach frykter at de gjentatte demonstrasjonene kan bli voldelige, og appellerte Solheim om norsk hjelp. Særlig understreket Daddach at det er nødvendig at det internasjonale samfunn overvåker menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara, for eksempel ved å utvide mandatet til FN-styrken som allerede står i landet.

Ber Norge legge press på Marokko
Daddach ba også om at Norge kunne lete etter nye måter å legge økt politisk press på Marokko.

-Med mindre Marokko merker et økt press fra det internasjonale samfunn, vil de bare fortsette å motarbeide fredsplanene de har signert. Jeg oppfordrer Norge til å anerkjenne Vest-Sahara-republikken slik så mange andre land har gjort, sa Daddach til Solheim.

Han benyttet også anledningen til å takke norsk UD, og norske organisasjoners solidaritet med det saharawiske folk.

Daddach ba også om økt norsk bistand til flyktningleirene i Algerie. Daddach var selv på besøk i leirene i november i fjor, og var sjokkert over den dårlige helsetilstanden til sine slektninger.

Åpent møte i Oslo
Daddach gjentok appellene i et åpent møte på Menneskerettighetshuset på torsdag ettermiddag. Arrangementet ble holdt av Flyktninghjelpen, Stiftelsen Menneskerettighetshuset og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Møtet handlet om situasjonen for menneskerettighetene i Vest-Sahara og den svært vanskelige situasjonen for sivilbefolkningen. Møtet tar også opp bredere perspektiv på den fastlåste fredsprosessenn, situasjonen for de saharawiske flyktningene, og det norske næringslivsengasjementet i Vest-Sahara.

Daddach møtte også representanter for norsk UD og Flyktninghjelpen i løpet av sitt opphold i Oslo.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -