Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Stor interesse for Daddach-møte i Bergen
daddach_510.jpg

Det var en smekkfull sal som endelig fikk møte Raftoprisvinneren fra 2002 Sidi Mohammed Daddach (t.h.) i Bergen tirsdag kveld.
-Mitt hus i Vest-Sahara er åpent for alle fra Norge, sa Daddach.
Publisert: 14.02 - 2007 16:49 
Det opprinnelige møtet med Daddach skulle egentlig vært til Raftostiftelsens jubileum i november 2006. Men ettersom marokkanske myndigheter hadde konfisert hans pass, fikk han ikke deltatt. Etter press fra 31 norske organsisasjoner i et åpent brev til marokkanske myndigheter, ble passet siden levert tilbake. Dette gjorde blant annet at Daddach igjen kunne besøke sin mor i flyktningeleirene i Algerie, etter at de sist møttes for første gang på 27 år i Bergen i 2002.

Tirsdag 13. februar var han igjen tilbake på besøk i Bergen. Dermed fikk de mange fremmøtte endelig anledning til å møte dette symbolet for folket i Vest-Sahara og lære mer om konflikten. Arrangementet ble holdt av Raftostiftelsen og studentgruppen til Amnesty International på Universitetet i Bergen.

Publikummet fikk først en grundig introduksjon til konflikten og Norges holdning til den av Ronny Hansen, leder for SKVS, før ordet ble gitt til kveldens hovedtaler, Sidi Mohammed Daddach. Hans hovedfokus var den svært uholdbare situasjonen for den saharawiske befolkningen i okkupert Vest-Sahara, og førstehånds opplysninger om nylige arrestasjoner foretatt på grunnløse anklager.

De arresterte har den siste tiden sultestreiket, og situasjonen begynner å bli svært alvorlig for enkelte av de politiske fangene. I den anledningen viste han til hvor viktig Amnestys pågående kampanje er for å få dem frigitt. Tilhørerene var også interessert i å høre om hvilken holdning EU, AU, den Arabiske liga, og verdenssamfunnet generelt har til konflikten. Under den påfølgende diskusjonen ble det klart at i tillegg til enkelte stormakters direkte og indirekte støtte til den marokkanske okkupasjonen, er dette en såkalt ”lav-intensitets-konflikt”. Dette innebærer at befolkningen til stadighet blir plaget og trakkassert, men ikke nok til at det blusser opp i større konfrontasjoner. Dermed får ikke verdenssamfunnet øynene opp for undertrykkelsen.

For å gi et inntrykk av hvordan forholdene er i okkuperte Vest-Sahara, viste Rådmund Steinsvåg fra Berserk Productions bilder og video fra demonstrasjoner og overgrep mot befolkningen.

Avslutningsvis fortalte Daddach at han nå også føler seg som en sønn av Norge, og at hans hus i Vest-Sahara alltid er åpne for besøkende, noe som ble møtt med kraftig applaus fra salen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -