Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
En ambassadør banker på
marokko_ambassade_510.jpg

Verdensmagasinet X: Etter at 31 norske organisasjoner skrev under på en appell til den marokkanske regjering, begynte den marokkanske ambassadøren i Norge å invitere seg selv på høflighetsbesøk til organisasjonene.
Publisert: 05.02 - 2007 02:08Printerversjon    
Av Marie Fosse
Verdensmagasinet X des/jan 2006/2007

4. november skulle Raftostiftelsen feire sitt 20-års jubileum og prisvinner i 2002, menneskerettighetsforkjemperen fra Vest-Sahara, Sidi Mohamed Daddach var invitert til Norge for å delta i markeringen. Men for at han skulle ha muligheten til å komme måtte marokkanske myndigheter gi tilbake passet de fratok ham i 2003. 31 organisasjoner fra Norsk Folkehjelp til Fremskrittspartiets Ungdom skrev under på appellen som støttet Daddachs lange kamp for å få passet sitt tilbake.

Noen dager etter at appellen ble underskrevet startet den marokkanske ambassadøren i Norge, Yahdih Bouchaab, en omfattende besøksrunde til flere av organisasjonene som signerte appellen. Etter det Verdensmagasinet X kjenner til har ambassadøren vært i kontakt med Attac Norge, Burmakomiteen, Fellesrådet for Afrika, Kirkens Nødhjelp, Rød Ungdom, Studentenes Landsforbund og Tibetkomiteen. Det er første gang det norske solidaritetsmiljøet er blitt kontaktet på denne måten av et land som ønsker å motarbeide en kampanje om menneskerettighetsspørsmål.

Politisk brobygging
-Det er oppløftende at vi får slike reaksjoner når vi går sammen for å påvirke den marokkanske regjering som de facto er de som sitter med makta over det som skjer i Vest-Sahara. Det viser at vi blir lagt merke til og det er jo det vi ønsker sier Ronny Hansen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara og kommunikasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen. Hansen forteller at slike kampanjer som regel blir ignorert, men at bredden i denne appellen ser ut til å ha hatt en virkning. Blant underskriverne finner vi for eksempel Amnesty International Norge som generelt er forsiktige med hvilke appeller de støtter.

Ambassadør Bouchaab på sin side understreker at hans kontakt med de norske organisasjonene ikke har noe å gjøre med Daddach-appellen.

-Jeg gjør disse besøkene for å etablere en bro mellom ambassaden og NGOene, slik at hvis de har noen bekymringer i forhold til Marokko kan de komme rett til meg. Vi tror på demokrati og dialog, sier Bouchaab.

Ønsker fokus på flyktningleirene i Algerie
-Henvendelsen fra den marokkanske ambassaden er meget uvanlig. Jeg har aldri før blitt ringt opp etter å ha underskrevet en appell. Det er tydelig at det er viktig for ambassadøren å rette opp inntrykket av Marokko, sier leder i Attac Norge Marte Nilsen etter besøket. Organisasjonene forteller om en vennlig ambassadør med uendelig mengder informasjon om overgrep angivelig utført av Polisario, bevegelsen for et selvstendig Vest-Sahara. Ambassadør Bouchaab sier til Verdensmagasinet X at han mener det er på tide å sette fokus på overgrepene i de sahrawiske flyktningleirene i Algerie.

-Dette var helt åpenbart et skittent spill fra ambassadørens side, sier leder i Rød Ungdom, Mimir Kristjansson. –Han presenterte det ene dokumentet etter det andre med informasjon som vi umulig kunne vite om var riktig.

Større renvaskingskampanje
Dagen etter at organisasjonene gikk ut med appellen tok Saadani Malavinin kontakt med pressen og representanter for de politiske partiene på Stortinget for å fortelle om Polisarios overgrep.

-Malavinin er en av Marokkos beste gråtekoner, men historiene hun forteller henger veldig dårlig sammen, sier Hansen. Ifølge Hansen skal hun ha oppsøkt TV2 og Dagbladet, men etter å ha snakket med Støttekomiteen valgte de to mediene å ikke gå ut med historiene hennes.

Ambassadør Bouchaab forteller til Verdensmagasinet X at han går god for det Malavinin sier, men han benekter samtidig kjenneskap til hennes medieutspill og kontakt med Stortinget.
Raftoprisvinner fikk passet tilbake
Menneskerettighetsforkjemperen fra Vest-Sahara Sidi Mohammed Daddach fikk etter tre års kamp passet sitt tilbake. Overrekkelsen kom to uker etter at norske organisasjoners appell til den marokkanske innenriksministeren.

Av Marie Fosse.
Verdensmagasinet X, januar/februar 2006/2007

Da Daddach ble tildelt Raftoprisen i 2002 fikk han pass og reisetillatelse etter intenst press fra norske myndigheter og sivilt samfunn. Under et halvt år senere ble passet likevel trukket tilbake og Daddach ble igjen nektet utreise fra Vest-Sahara. Men kampanjen fra norske organisasjoner skapte bevegelse hos de marokkanske myndighetene. I all stillhet ble Daddach sitt pass levert tilbake 23. november.

-Jeg er veldig takknemlig til deg og til institusjonen, for den store innsatsen dere gjorde for at jeg skulle få passet mitt tilbake. Brevene dere sendte til den marokkanske innenriksministeren hadde stor betydning i forhold til at jeg fikk passet mitt, sier Daddach i et brev til Raftostiftelsen og dens styreleder, som var med på å initiere appellen.

Det første Daddach gjorde da han fikk tilbake passet sitt var å besøke sin mor i en flyktningleir i Algerie. Styreleder i Raftostiftelsen Arne Liljedahl Lynngård sier Daddach valgte å fortelle om utreisetillatelsen etter at han hadde klart å komme seg til Algerie. Først i begynnelsen av desember mottok stiftelsen nyheten.

-Dette er veldig gledelig. Det viser at det nytter å presse på. Særlig når man klarer å koordinere så mange norske organisasjoner så er det klart det legger et press på marokkanske myndigheter, sier Lynngård.

Daddach mottok Raftoprisen for sin kamp for saharawiene, den opprinnelige befolkningen i Vest-Sahara. Han har tilbrakt 24 år i marokkanske fengsler for sin motstand mot marokkansk okkupasjon. 14 av disse årene satt han på dødscelle. Han ble løslatt først i 2001 etter en internasjonal kampanje leder at Amnesty International og saharawiske aktivister.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -