Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Farsunds Avis: Sterk kritikk etter ørkenhandel
Farsundsfirmaet Arnesen Shipbrokers får sterk kritikk fordi de i juli hentet fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 11.02 - 2009 16:40Printerversjon    
Av Svein Morten Havaas
Farsunds Avis, 13. november 2007

Fosfatet ble hentet fra havna i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun til tross for at Utenriksdepartementet fraråder handel med ørkenlandet. Årsaken til det er at det er okkupasjonsmakten Marokko som tjener på handelen.

Fosfaten, som brukes som gjødsel i jordbruk, ble fraktet fra Vest-Sahara til Litauen. Litauen er en av verdens største importører av fosfat fra Vest-Sahara. Lokalbefolkningen ønsker at handelen skal stoppe, fordi de ser på den som et tyveri av ressurser.

Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets utenrikskomitè, Anne Margrethe Larsen (V), er kritisk farsundsfirmaets handel som er i strid med Norges retningslinjer.

— Konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko er en av de glemte konflikter i verden, men med ufattelig mye lidelse, sier Larsen til NRK.

Undertrykkelse, tortur og massiv kontroll av den lokale befolkningen er dagligdags i det som i dag betegnes som Afrikas siste koloni.

— Jeg tror det er riktig av både dette og andre firma og revurdere sin policy og følge de etiske retningslinjene som Utenriksdepartementet har, sier Anne Margrethe Larsen.

Roger Arnesen i Arnesen Shipbrokers mener dette i bunn og grunn er en fillesak.

— Dette var en engangsforeteelse i sommer at vi hentet last der nedenfra — på grunn av at vi hadde kapasitet. Dette var en enkeltlast vi tok for å komme oss hjem, sier Arnesen til Farsunds Avis.

Han hevder nå at hele saken er lagt på is.

— Det må ha vært hull i mine historiekunnskaper. Men samtidig vil jeg si at jeg var i forbindelse med Sjøfartsdirektoratet i sakens anledning. Heller ikke de reagerte — og de er tross alt offisielle representanter for norsk skipsfart, sier Roger Arnesen.

Han mener UD må bli flinkere til å opplyse om hvilke land de fraråder å handle i. I denne saken har det vært for dårlig opplyst, mener han.

Arnesen Shipbrokers vil nå ikke dra tilbake til Vest-Sahara.

— Når vi nå har fått kjennskap til det vi vet om landet, vil vi selvsagt ikke det, sier Roger Arnesen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -